Hopp til innhold

Sushi fraktet flere timer i brødbiler

Fersk sushi ble fraktet til Rema 1000-butikker i brødbiler.

Sushi og sashimi på laks

Illustrasjon: Den sårbare matvarene må ikke transporteres på måter som overskrider fire grader.

Foto: Colourbox

Sushi skal ikke utsettes for varme under transport, men sushien fra Sushi Butikk Trondheim AS er blitt kjørt ut til butikker i trøndelagsdistriktet med Mesterbakerens brødbiler.

Disse bilene har ikke nedkjøling.

Butikken leverer sushi til 53 Rema 1000-butikker i Trøndelag.

Mattilsynet har nå pålagt sushibedriften å sikre at ferskvaren ikke utsettes for varme under transporten, skriver Adresseavisen.

Fant flere avvik

I slutten av mars påviste Mattilsynet fem skriftlige avvik ved butikken. Bedriften fikk da en frist til mai med å etablere rutiner som sikrer fersk sjømat og ris under fire timer med transport ut til butikkene.

– Det gikk greit i vinter, men det er usikkert om en klarer å overholde kravene til transporttemperatur i sommerhalvåret, sier Anne-Mette Wigdahl Østeraas, seniorinspektør i Mattilsynet for Trondheim og Orkdal.

Rema 1000 har nå bestemt at langtransporten skal skje med kjølebiler i sommerhalvåret.

– Vi setter i gang tiltak umiddelbart. Rema 1000 er svært opptatt av sikkerhet, sier markedssjef Thor-Egil Husby i Rema 1000 region midt, til Adresseavisen.

Det ble også avdekket mangler ved merkingen som medførte helsefare. I tillegg ble sushibedriften pålagt å montere håndvask i produksjonsrommet og en berøringsfri håndvask på personaltoalettet.

– Vi har brukt kjølebil

Eier av Sushi Butikk Trondheim AS, Trond Olav Kolstad, sier de har brukt kjølebil på langtransport de siste månedene.

– Sikkerheten står i høysetet. Det er ikke slik at sushien har ligget side om side med brødbaksten, sier han.

Kolstad sier butikken har et godt samarbeid med Mattilsynet om nye regler.