Hopp til innhold

– Konflikten kan få langvarige følger

Valgforsker mener Arbeiderpartiet på Frøya kommer til å merke at det har stormet rundt Frøya-ordfører, Hans Stølan.

Anders Todal Jenssen

Valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen, mener at konflikten rundt Frøya-ordføreren kan påvirke valgresultatet i høstens valg.

Foto: NRK

Styret i Frøya Arbeiderparti vil be ordfører på Frøya, Hans Stølan, søke seg fritatt fra å stå på lista til kommunevalget. Dette er eneste mulighet for å få ny toppkandidat.

Valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen, mener avgjørelsen bør komme raskt, men at striden rundt ordføreren uansett vil svekke partiet.

– Jeg tror at dette er en konflikt som kan få langvarige følger for Arbeiderpartiet på Frøya, sier Todal Jenssen.

Siden 2008 har Frøya kommune via Fosen tingrett sendt ordføreren begjæring om tvangssalg tre ganger etter at renovasjon og andre kommunale avgifter ikke ble betalt. Den fjerde blir sendt i disse dager.

Stølan sier han har betalingsvegring.

Les også:

Hans Stølan

Ordfører på Frøya, Hans Stølan, forklarer at betalingsvegringen skyldes et samlivsbrudd.

Foto: Petter Vidar Vågsvær

– Partiet er nok svekket

Todal Jenssen sier at det ligger en lang uenighet bak det som nå er kommet til overflaten, og at muligheten til å mobilisere organisasjonen effektivt i en valgkamp nå antageligvis blir svekket.

– Muligheten til å oppnå et godt valgresultat blir nok også svekket.

Valgforskeren sier at det ideele ville vært om de klarte å komme med en løsning som hele partiorganisasjonen og alle aktørene sto bak.

– Hvis det er umulig, og det må bli en tilspisset konflikt hvor noen må stå igjen som tapere, da er det viktigst å få konflikten unnagjort så fort som mulig og prøve å samle seg fram til valget, sier Todal Jenssen.

Les også:

– Konflikten kan bli langvarig

Hvordan vil partilaget bli rammet dersom ordføreren ikke følger anmodningene fra styret, men velger å stå som førstekandidat?

– Da vil nok konflikten fortsette fremover. Hvis Stølan blir valgt inn i kommunestyret, så kan det faktisk hende at konflikten ikke slutter ved valget heller, sier Todal Jenssen.

Dersom Stølan kommer inn i kommunestyret, så trenger han ikke nødvendigvis bli ordfører, fordi det er kommunestyret som konstituerer seg selv.

– Sjansene hans for å komme tilbake som ordfører vil nok være reduserte da.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.