Hopp til innhold

Vil bruke millioner på omskjæring

Norske helseforetak vil ikke omskjære gutter rituelt, men ifølge et lovforslag som er sendt ut på høring i dag, kan de bli pålagt å gjøre det.

Rituell omskjæring i Istanbul

Rituell omskjæring i Istanbul

Foto: Anders Ryman

– Dette er et inngrep som er viktig for veldig mange, og for å sikre at det skjer forsvarlig og med smertelindring, foreslår vi at det tilbys uten kostnad innenfor det offentlige helsevesen, sier statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet, Tord Dale (Ap) til Adresseavisen.

I Norge er det muslimer og jøder som omskjærer sønnene sine rituelt.

13 millioner

Ifølge helse- og omsorgsdepartementet kommer denne ordninga til å koste 13 millioner kroner i året. Så langt har foreldre betalt for dette selv.

I lovforslaget legger myndighetene opp til to alternetiv. Enten skal inngrepet gjøres utelukkende av leger eller, som et alternativt forslag, at også andre skal kunne gjennomføre dette. Da må de ha tilknytning til et trossamfunn som praktiserer omskjæring og det skal skje under tilsyn av helsepersonell.

Lovforslaget legger ikke opp til å lovfeste at leger kan reservere seg mot å utføre inngrep av etiske årsaker.

– Vi håper dette kan løse seg ved diskusjoner internt på sykehusene, sier Dale.

Moskeen er positiv

Midt-Norge er et av områdene med flest forespørsler om omskjæring.

– Dette er et stort problem for mange. De finner ingen som vil gjøre det her, og må derfor planlegge dyre reiser til hjemlandet, sier Matri Abroud og imam Tayeb Berghaut ved moskeen i Trondheim til Adresseavisen.

– For muslimer er dette en religiøs plikt, sier Berghout.

Lovforslaget legger opp til at omskjæring av gutter under 18 år bare skal skje med foreldrenes samtykke og det skal, så langt det er mulig å kartlegge, ikke skje mot guttens vilje.

Hvem som helst

Trond Markestad.

Trond Markestad fra legeforeningens etiske råd mener rituell omskjæring ikke bør være en prioritert offentlig oppgave.

Foto: Stein Hægeland / NRK

I dag kan hvem som helst skjære forhuden av gutter i Norge, om foreldrene samtykker. Rådet for legeetikk har ifølge NRK Brennpunkt tidligere i april pekt på at dette bryter med legeetiske prinsipper.

Barnelege Trond Markestad er leder for legeforeningens etiske råd, som mener inngrepet bryter med viktige legeetiske prinsipper fordi det utføres uten medisinsk begrunnelse.

– Dette er et medisinsk unødvendig inngrep, med fare for komplikasjoner, og det gjøres på en person som ikke kan samtykke, nemlig et guttebarn, uttalte Markestad til Brennpunkt.

Legeforeningens etiske råd ønsker ikke et forbud, men oppfordrer religiøse ledere til å finne frem til andre ritualer på sikt.

– Dette bør ikke være en prioritert offentlig oppgave, mener Markestad.

Skjult marked

Bare en håndfull privatpraktiserende, godkjente leger utfører i dag rituell omskjæring i Norge. Inngrepet koster flere tusen kroner, og familiene må ofte reise langt for å få det gjort.

Dermed åpner det seg et skjult marked for omreisende omskjærere, gjerne fra utlandet. Det finnes ingen kontroll med kvalifikasjonene til disse omskjærerne, og det kreves ikke at de har lisens til å drive legevirksomhet i Norge.

Omskjæringen kan skje i private hjem, på asylmottak, kontorer og forsamlingshus.

Omskåret i kontorlokale

Dzabrail Dudajev

Dzabrail Dudajevs tre sønner ble omskåret i et kontorlokale i Kristiansand.

Foto: Skjermbilde: NRK

– Når det er fullt lovlig i Norge, hvorfor kan ikke sykehusene gjøre det? spør tsjetsjeneren Dzabrail Dudajev i Brennpunkt.

Hans tre små sønner var blant nærmere 50 smågutter som ble omskåret på to dager, av en utenlandsk lege som var på snarvisitt i Norge.

Guttene ble omskåret i et kontorlokale i Kristiansand. Politi og fylkeslege ble varslet, men hadde ingen hjemmel til å gripe inn.

– For oss muslimer er det å omskjære våre sønner like viktig som å spise og puste, sa Dzabrail til Brennpunkt.