Hopp til innhold

Politiet skremt av voldtektsbølge

På kort tid har to unge kvinner blitt overfalt og voldtatt i Trondheim. En tredje jente slapp unna med skrekken.

Berit Hilmarsen er krimvaktleder ved Sentrum stasjon.

Politioverbetjent Berit Wibe Hilmarsen ber folk om å ta kontakt med politiet dersom de har sett noe som kan hjelpe politiet med å oppklare voldtektssakene.

Foto: Tone Iversen / NRK

– Vi er litt skremt og vi tar det på alvor. Vi ønsker selvfølgelig at Trondheims befolkning skal kunne gå i fred, så det har vi satt inn en del ressurser på, sier politioverbetjent Berit Wibe Hilmarsen ved Sør- Trøndelag politidistrikt til NRK.no.

Politiet har foreløpig ikke pågrepet noen for voldtektene.

Ber om hjelp fra vitner

I begynnelsen av april ble en kvinne i 20-årene forsøkt voldtatt på Møllenberg, men hun klarte å komme unna. Natt til fredag 8. april ble en annen kvinne i 20-årene overfalt og voldtatt på Berg. Natten etter skjer det samme med en 18 år gammel jente på Byåsen.

– Vi har svært få vitneobservasjoner. Vi vet at ofte i sånne saker så er det folk som har sett noe, men man tenker ikke at det har relevans. Derfor er det viktig at alle som tror de kan sitte på vesentlig informasjon tar kontakt med politiet, så kan vi sortere det, sier Hilmarsen.

Hun oppfordrer unge jenter som skal på byen i påsken til å være ekstra forsiktige.

- Sett deg aldri i en situasjon der du ikke har kontroll over deg selv. Vær sammen med venner eller andre du er trygg på, skal du hjem så si fra hvor du går, eventuelt ta en taxi, sier hun.

– Viktig å komme kjapt til politiet

En av kvinnene som ble overfalt dro direkte til voldtektsmottaket på sykehuset etter hendelsen.

– Det er veldig viktig for etterforskningen, men også veldig viktig for personen å få en fagkyndig oppfølging, sier Hilmarsen.

Samtidig ventet kvinnen en god stund før hun kontaktet politiet.

– Når mennesker blir utsatt for en sånn handling, er det ikke sikkert at det første man tenker er politi. Man blir skremt og redd, og det kan være mange forskjellige grunner til det. Vi ser jo at i de fleste tilfellene kommer folk til politiet. Jo tidligere, jo bedre er det med tanke på sikring av biologisk materiale.

Selvforsvarskurs kan være bra

Den siste tiden har flere jenter opprettet Facebook-grupper mot voldtekter og meldt seg på forsvarskurs for å beskytte seg.

– Man kan jo ta forskjellige forholdsregler. Et selvforsvarskurs kan være med på å bevisstgjøre tankesettet, og det er bra.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.