Hopp til innhold

Seks ukers skitur til påskehytta

Helle Lorentzen og Øyvind Svare Kristoffersen går Norge på langs. I går ankom de Teveldalen i Meråker.

Helle Lorentzen og Øyvind Svare Kristoffersen går Norge på langs.

Tatt imot av sine egne etter 6 uker på ski.

Foto: Bernt Lorentzen

Familie, venner, hyttenaboer og Teveldalinger hadde møtt fram da paret i går kveld ankom Teveldalen i Meråker etter seks uker på ski. Underveis har de bare unntaksvis vært sammen med andre, så de syntes det var en overveldende mottakelse.

– Det var jo utrolig artig, men også veldig rørende, så jeg måtte gråte en skvett. Vi hadde ingen anelse om velkomsten, sier Helle.

Et års planlegging

Trondheimsjenta Helle Lorentzen og Øyvind Svare Kristoffersen fra Oslo traff hverandre da de var studenter ved NTNU i Trondheim. Nå er de bosatt i Oslo, men de siste ukene har de gått på ski.

De har som mål å gå Norge på langs, og for et år siden hadde de planene klare. Prosjektet er delt, og etappen som nå er over har gått fra Ljosand i Vest-Agder til Meråker i Nord-Trøndelag.

Helle Lorentzen og Øyvind Svare Kristoffersen

Helle Lorentzen og Øyvind Svare Kristoffersen.

Foto: privat

I løpet av seks uker har de gjort unna Hardangervidda, Jotunheimen, Rondane og til slutt Sylane. De har hatt både fine dager og tøffe værforhold underveis.

- Vi måtte bære pulken

Helle Lorentzen måtte trekke pulken i veikanten i retning Folldal.

De måtte trekke pulken i retning Folldal.

Foto: Øyvind Svare Kristoffersen
Helle Lorentzen

Her krysses grensen tilbake til Norge.

Foto: Øyvind Svare Kristoffersen

Da de kom ned fra Jotunheimen fikk de snøproblemer, i Rondane var store områder helt fri for snø.

– Snøen bare forsvant mens vi gikk og til slutt måtte vi bære den 40 kilo tunge pulken i tillegg til ski og sekker, forteller Helle.

Det endte med at de slo tidlig leir og sto opp midt på natta da det hadde frosset på litt. Da kunne de trekke pulken langs en frossen veikant i retning Folldal.

Værfast i Sverige

– Sylan var fantastisk, sier Helle.

De hadde finvær med klisterføre de første dagene. Så blåste det opp til storm og paret ble liggende værfast på Feltjägerstugan noen dager. Derfra har de gått i retning Norge, og søndag kveld ankom de området der Helles familie har hytte.

Helle er ikke på noen måte lei av å være på tur. De var begge godt trent før de startet, men mener de har blitt sterkere underveis.

- Jeg har nok blitt seigere i løpet av turen, sier hun.

Hun er innstilt på å fullføre Norge på langs, men når de skal ta neste etappe, og hvor lang den blir, er fortsatt ikke bestemt.

– Det har vært helt fantastisk, jeg kunne gått videre i morgen, sier hun.