Hopp til innhold

Fiskarlaget krever giftstopp

Norges Fiskarlag vil ha en øyeblikkelig stans i bruken av to lusemidler i oppdrettsnæringa.

Lakselus

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi skjønner jo godt at man skal få bukt med luseproblematikken i oppdrett, men det mener vi må gjøres på andre måter, sier Jan Skjervø, generalsekretær i Norges Fiskarlag til NRK.

Jan Skjervø

Jan Skjervø.

Foto: Aleksander Ødegård / NRK
Ketil Rykhus

Ketil Rykhus.

Foto: Aleksander Ødegård / NRK
 Ellen Hambro

Ellen Hambro.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Bruker insektmidler

Fiskerne har vært i kontakt med Fiskeri- og kystdepartementet og bedt om at de stopper bruken av de to avlusningsmidlene Diflubenzeron og Teflubenzeron.

Dette er insektmidler som også brukes til å fjerne lus fra laksen.

Undersøkelser gjort av Norsk institutt for vannforskning på oppdrag fra Klima og forurensingsdirektoratet (Klif), viser at midlene også kan true krepsdyr og krabber.

Stoffet hindrer skalldannelsen hos krepsdyr og skjell, og direktør Ellen Hambro i Klif sier til NRK at at det er påvist i krabber, skjell og krepsdyr opptil en kilometer unna oppdrettsanlegg.

Undersøkelsene ble gjort ved tre anlegg, henholdsvis i Nord-Trøndelag og Hordaland høsten 2010.

3.000 kilo

De to siste årene er det årlig brukt 3.000 kilo av disse midlene for å ta knekken på lakselus.

På forhånd var det klart at midlene kunne skade annet liv i sjøen.

– I ettertid kan en gjerne stille spørsmål om hvor lurt dette har vært. Rapporten som foreligger nå viser at man kanskje burde ha vurdert dette på et tidligere tidspunkt, sier Skjervø.

Godkjent

Oppdrettsnæringa ønsker ikke å stoppe denne bruken umiddelbart. De har problemer med lakselus, og bruker et middel som er godkjent av myndighetene.

– Det oppdrettsnæringa har forholdt seg til er at det har vært tillatt brukt. Det har vært brukt innenfor de retningslinjene som har vært gitt av legemiddelprodusentene av disse preparatene, sier Ketil Rykhus, nasjonal koordinator for havbruksnæringas luseprosjekt.

Ville ta flere prøver

Laksen får lusemidlene i foret. Til tross for to rapporter, vet ingen mye om konsekvensene for laksen, havet eller mennesker.

– Villfisken spiser av dette, det er jo en del av næringskjeden. Det kan gå videre i fisken, og det ønsker vi ikke, sier Jan Skjervø i fiskarlaget.

Ketil Rykhus sier at havbruksnæringa bruker godkjente legemidler som foreskrevet.

– Det er klart at når man vet at de virker på lakselus, så vil det være rart hvis de ikke har en viss effekt på tilsvarende dyr ellers i havet. Men rekkevidden av det er ikke avklart, og det var derfor vi stilte opp og helst så at det ble tatt flere prøver i fjor høst enn det det ble, sier Ketil Rykhus.

Deler bekymringen

Ellen Hambro i Klif sier at hun deler fiskerne bekymring når det gjelder bruken av disse midlene.

– Men dette er et legemiddel som det er Legemiddelverket som godkjenner og veterinærer som foreskriver. Og grunnen til at man bruker det er først og fremst for å beskytte villaksen mot lakselus fra oppdrettsanleggene, sier Hambro.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.