Hopp til innhold

Bendelorm-alarm

Det kan bli slutt på å spise bær ute i naturen. Bendelormen Echinococcus multilocularis er på vei mot norskegrensa.

Echinococcus multilocularis

Bendelormen Echinococcus multilocularis er ufarlig for hunder og katter, men kan gi alvorlig sykdom hos mennesker.

Foto: Øivind Øines

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Parasitten Echinococcus multilocularis er oppdaget i Sverige, og nå slår norske myndigheter full alarm for å hindre, eventuelt begrense, smitten til Norge.

Aldri påvist i Norge

I Europa finnes parasitten først og fremst i Mellom-Europa og nordøst i europeisk Russland. I 1999 ble parasitten oppdaget på Svalbard, dit den sannsynligvis hadde kommet med fjellrev på vandring fra Russland. I Norge har vi fremdeles ikke funnet parasitten. Den ble i februar 2011 påvist for første gang i Sverige og er kjent fra spredte tilfeller sør i Danmark

Dvergbendelorm

Echinococcus multilocularis også kalt revens dvergbendelorm er aldri påvist på det norske fastlandet.

Foto: Centers for Disease Control and Prevention, USA/CC

Høy dødelighet

Denne bendelormen er ufarlig for hunder og katter, men er fryktet fordi den kan gi alvorlig sykdom som kalles Ekinokokkose hos mennesker. Sykdommen forårsaker svulstlignende prosesser ulike steder i kroppen der larvene utvikler seg. I alvorlige tilfeller kan hjerne eller lever påvirkes. Dette er en prosess som tar lang tid og det kan gå år før symptomer opptrer. Dødeligheten kan være høy.

Forebyggende behandlig

Maxim

Valpen Maxim ble nettopp importert fra Sverige og har allerede fått sin første bendelormkur.

Foto: Torill Aamodt / NRK

Norske myndigheter stiller nå krav til at eierne av hunder og katter sørger for at dyra gjennomgår en ormekur før de tas inn til landet. Dette skal de kunne dokumentere når de krysser grensa. Ved Steinkjer dyreklinikk har de sendt ut informasjon om parasitten til sine kunder.

– Vi har mange kunder som reiser regelmessig til Sverige og det er viktig at de behandler dyra sine regelmessig, sier veterinær Inga Friedl.

Dyra skal ha gjennomgått ormekur i løpet av de siste to døgn før de passerer grensa, og det er også svært viktig at all avføring fjernes fra naturen i minst to døgn etterpå. Dyr som krysser grensa regelmessig skal behandles minst hvert 28. døgn.

– Vi tar dette svært alvorlig, sykdommen tar livet av rundt 20 personer i Europa hvert år, sier Friedl.
Kjæledyr som ikke er av rovdyrslekten er ikke mottakelige for smitten.

Trenger ikke resept

Statens legemiddelverk har med virkning fra 14.03.2011 gitt midlertidig unntak fra kravet om resept for minste pakning av Droncit tabletter til behandling mot revens dvergbendelorm. Tabletten kan nå kjøpes reseptfritt på apotek. Slike legemidler kan kjøpes uten resept på apotek i Sverige.


Koke bær og sopp før det spises


I størstedelen av Europa er det ikke vanlig å gå ut i naturen og plukke bær eller sopp rett i munnen slik vi er vant til. Dette kan det nå bli slutt på også i Norge. Det tilfellet som ble oppdaget i Sverige var like ved norskegrensen, så det er ikke usannsynlig at smitten finnes også her.

Veterinær Inga Friedel

Veterinær Inga Friedl.

Foto: Torill Aamodt / NRK

– Det tryggeste er å varmebehandle produkter vi henter ute i naturen før vi spiser det, sier veterinær Inga Friedl.

Hun mener det er en tragedie for Norge dersom denne bendelormen også dukker opp her og blir en fast infeksjon i naturen. Den er nærmest umulig å utrydde dersom den først har dukket opp.

- Ute i Europa ser det ut til at de har gitt opp, så det er viktig at vi gjør hva vi kan for å unngå at den kommer hit, sier Friedl.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.