Hopp til innhold

Ung mann dømt for bildrap

En 20 år gammel mann er dømt til seksti dagers fengsel etter ei dødsulykke i Meråker.

Dødsulykke Meråker august 2010

Bilen gikk rundt og ble liggende på siden etter ulykka.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mann er i Inntrøndelag tingrett dømt for bildrap og uaktsom kjøring etter ei dødsulykke i Meråker i november i fjor. Mannen må sitte 60 dager i fengsel og mister førerkort i tre år.

Det var også reist krav om oppreisning til den omkomnes foreldre, dette ble avslått av retten.

– Overvurderte sine kjøreferdigheter

Retten mener at mannen kjørte minst 90 til 100 km/t i en 70-sone forut for ulykken. Han holdt, etter rettens vurdering, en markant for høy hastighet etter forholden på stedet.

Retten mener at tiltalte bevisst bega seg inn i en krevende forbikjøringsmanøver. Han skulle kjøre forbi tre kjøretøy, derav en trailer, på en strekning hvor midtlinjen var merket med gul varsellinje som angir at «sikten fremover er for kort til vanlig forbikjøring», og hadde ikke den nødvendige kontroll over bilen.

Retten finner videre at det ikke dreier seg om et uhell. Dette fordi ulykka ikke skyldes et kort øyeblikks uoppmerksomhet, eller kortvarig feilfordeling av oppmerksomhet. Slik retten ser det har tiltalte overvurdert sine kjøreferdigheter.

20-åringens advokat, Trond Peder Nilsen, har ingen umiddelbar reaksjon på dommen. Han hadde ennå ikke snakket med sin klient da NRK ringte.

– Dersom min klient hadde blitt idømt oppreisning ville jeg anbefalt å anke dommen. Slik den nå foreligger kan jeg ikke si hvorvidt dommen vil bli anket eller ikke, sier Nilsen til NRK.

Kastet ut av bilen

Det var om ettermiddagen 19. august ulykka skjedde på E14 like øst for Meråker sentrum. Føreren mistet kontrollen over bilen under forbikjøring. Bilen gikk rundt og ble liggende på siden.

Den 17 år gamle jenta som var passasjer, ble kastet ut av bilen i ulykka. Hun ble kjørt til St. Olavs Hospital med alvorlige skader og døde senere på sykehuset. Jenta brukte ikke bilbelte.

Både den 20 år gamle bilføreren og den omkomne 17-åringen var elever ved Meråker videregående skole.

Minnestund i Meråker

Meråker videregående skole var sterkt preget av dødsulykka.

Foto: Tor Aage Hansen / NRK

20-åringen sa i retten at han syntes lastebilen som lå først i køen kjørte for sakte, og derfor bestemte han seg for å kjøre forbi alle i køen.

Lastebilsjåføren sa i sin forklaring at han ikke reagerte noe spesielt på forbikjøringa. Han så bilen i speilet, men så plutselig skar den ut.

Klandret seg sjøl

Under rettssaken kom det tydelig fram at den tiltalte 19-åringen klandrer seg sjøl for at den 17 år gamle jenta fra Bjerkvik i Nordland døde. De var kjærester, og begge var elever ved Meråker videregående skole.

Forsvarsadvokat Trond Peder Nilsen sa under sin prosedyre i retten at han mente 20-åringen på en måte hadde fått straff nok ved at han har det så tungt. Han ba om frifinnelse for bildrap og at 20-åringen skulle bli ansett på mildeste måte.

Statsadvokat Helge J. Kaasbøll la ned påstand om 60 dagers ubetinget fengsel for uaktsomt bildrap, samt tap av førerkort i tre år.

Bistandsadvokat for den omkomne 17-åringens foreldre, Aleksander Roll, krevde 200.000 kroner i erstatning til foreldrene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.