Hopp til innhold

Det største utbruddet av harepest på over 20 år

44 personer har vært eller er syke av harepest. Smitten kan gi langvarige og smertefulle plager.

Vakker elv vinterstid

VAKKERT MEN POTENSIELT FARLIG: Nydelig og tilsynelatende friskt - men tenk deg om før du fyller drikkeflaska.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Kjersti Wik Larssen, overlege ved avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs Hospital

Kjersti Wik Larssen, overlege ved avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs Hospital.

Foto: Erland Knutsen / NRK
Drikkevann

Utbruddet av harepest i Midt-Norge skyldes forurenset drikkevann.

Foto: Erland Knutsen / NRK
Islagt bekk/elv

Døde smågnagere som ligger frosset ned i fjellvann og bekker kan føre til at smeltevann blir forurenset av smitte.

Foto: Morten Holm / Scanpix
Lemen i vann

Syke smågnagere kan føre smitten til drikkevannkilder.

Helsemyndighetene advarer mot å drikke vann fra private brønner og bekker og vann i fjellet. Årsaken er det største utbruddet av harepest på over 20 år. Hardest ramma er Midt-Norge hvor 37 personer er smitta i 13 forskjellige kommuner. I resten av landet er det registrert 7 tilfeller av harepest hos mennesker i vinter.

Spredte tilfeller

Laboratoriet ved St. Olavs Hospital har den siste tida analysert en rekke prøver fra personer som har hatt symptomer på harepest, og konstatert 37 tilfeller av sykdommen. Til sammenligning ble det i fjor registrert totalt 21 tilfeller av sykdommen over hele landet.

– Det spesielle denne gangen er at det er personer fra så mange forskjellige steder som har blitt syke. Det vanlige har vært at mange syke har drukket vann fra samme vannkilde, sier Kjersti Wik Larssen som er overlege ved avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs Hospital.

Det er vann med smitte fra døde smågnagere, eller avføring fra dem, som er den vanligste smittekilden. Bakteriene dør ved oppvarming, så dersom drikkevannet kokes er det trygt å drikke.

Wik Larssen oppfordrer husstander med egen vannforsyning fra brønn å sjekke om vannkilden er beskyttet mot forurensing. Dette er særlig aktuelt for drikkevann til hytter, og likedan vann fra bekker og vann i fjellet.

Mye taler for at det kan bli flere tilfeller når isen smelter på fjellvannene. Døde gnagere som da ligger i vannet kan føre til at smitten spres med smeltevannet nedover i bekker og elver.

Smertefullt sykdomsforløp

Bakterien som forårsaker harepest er en bakterie som går gjennom hud. Tar man i et sykt eller smittet dyr kan man også på den måten få smitten. Harepest er ikke dødelig men kan gi langvarige og smertefulle influensalignende plager.

Sykdommen starter vanligvis akutt med feber, frysninger, hodepine og tretthet. Den gir også hovne lymfeknuter og sår som ikke vil gro. Hvis ikke sykdommen blir behandlet kan den være alvorlig. Folkehelsa trøster med at antibiotika har god effekt, men sier også at det ikke finnes noen vaksine.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.