Hopp til innhold

Kan bli satt inn i Libya

Luftstyrker fra Midt-Norge kan få en rolle i angrep mot Gaddafis styrker i Libya.

Ørland kampflybase

Flystyrker fra Ørlandet kan bli satt inn i Libya.

Foto: Kenneth Jørgensen/Luftforsvaret

Trondheimsordfører Rita Ottervik sier det i så fall vil få stor politisk støtte i vår region.

Forberedt på å reise

Rita Ottervik

Ordfører Rita Ottervik i Trondheim.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Blir luftstyrker fra Ørlandet utkommandert, kan de regne med vår støtte, sier Ottervik til NRK.

Norge har stilt seg bak FNs resolusjon om flyforbud over Libya, og er forberedt på å stille med styrker hvis det skulle komme en forespørsel.

– Det ligger i dagen. Det enkleste for Norge er å stille med F16-fly til en slik operasjon, sier sjefen for Luftkrigsskolen i Trondheim, Ole Asbjørn Fauske.

– Jeg vet ikke om vi vil bli spurt, men skjer det, tror jeg nok miljøene både i Bodø og på Ørlandet har gjort seg sine tanker rundt hvordan de kan bidra, sier Fauske.

Betydelig motstand

Hvis de blir en del av en internasjonal styrke, vil de møte en motstander med en gammel flyflåte i Libya. Likevel vil om lag 50 av Gadaffis 400 jagerfly kunne by på betydelig motstand.

– Libyerne er nok bra trent, og er godt utrustet. Derfor vil de by på hard motstand. Men det vil uansett ikke være noen målestokk mot det NATO kan vise til om det skulle bli nødvendig, understreker Fauske.

– Dyktige folk

Rita Ottervik er klar på at Norge må stille opp.

– Når FN ber Norge om hjelp, da har vi bred støtte til å hjelpe. På Ørlandet har vi bred kompetanse, og dyktige folk. Derfor er det rimelig at vi også er med og deltar, sier ordføreren i Trondheim.