Hopp til innhold

Anmeldes for vikarsvindel

Vikarer har ført timer ved to sykehjem samtidig, viser kommunens egen granskning.

Video Helsenor innrømmer brudd

Administrerende direktør Svein Konstali og hans selskap Konstali Helsenor AS blir nå politianmeldt av politikerne i Trondheim.

Foto: Nyhetsspiller

En undersøkelse viser at bemanningsselskapet Konstali Helsenor AS har brutt loven på en rekke områder ved sykehjem i Trondheim.

Reglene er brutt i forhold til arbeidstid, hviletid og overtid.

Stavanger kommune har allerede sagt opp avtalen med Helsenor etter at selskapet innrømmet å ha brutt arbeidsmiljøloven også i Stavanger.

Jobbet to steder samtidig

I tillegg har firmaet overfakturert kommunen. Vikarer har ført timer ved to sykehjem samtidig, og kommunen har betalt ti tusenvis av kroner for mye.

Kommunen startet arbeidet med denne registreringa etter at Arne Byrkjeflot fra Rødt tok opp saken i oktober i fjor. Siden avslørte NRK at Konstali Helsenor AS har brutt arbeidsmiljøloven.

Det vakte også oppsikt da tillitsvalgte i Fagforbundet 25. februar gikk ut og uttrykte bekymring for de innleide vikarenes arbeidsforhold.

Politikerne i Trondheim var sjokkerte da de fikk opplysningene fra rapporten i formannskapet i dag og bestemte seg for å politianmelde Helsenor.

Krever øyeblikkelig oppsigelse

Høyres kommunalråd Yngve Brox forlanger at samarbeidet opphører umiddelbart .

Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) sier dette er et grovt tillitsbrudd, og mener kommunen helt klart kan si opp avtalen ut fra det man vet i dag.

– Helsenor er ikke de eneste private bemanningsbyråene som har begått denne typen tillitsbrudd. Tilliten til slike firma er nå borte, og man bør være forsiktig med å gjøre seg avhengig av slike vikarbyråer, sier Fagerbakke.

Kommunen har avtale med tre andre private aktører, og Fagerbakke ser fram til å få se hva kontrollene av disse bedriftene måtte vise.

– Kommunen bør planlegge uten bruk av slike byråer sier Fagerbakke.