Hopp til innhold

Frostskader for en milliard i fjor

Vannskadene fosset inn til forsikringsselskapene i fjor. Svært mange var frostskader.

Frostskade 1

Vannskader i boliger og hytter økte med rundt 55 prosent fra 2009 til 2010.

Foto: Gjensidige

Ekstrakostnadene på grunn av frosten ble rundt en milliard kroner i 2010. Det kalde fjoråret må ta sin del av skylden, men statistikken viser at forsikringssummene vokser for hvert år.

Når det gjelder det totale antallet vannskader i boliger og hytter, økte både antallet skader og erstatninger med rundt 55 prosent fra 2009 til 2010. Totale vannskadeerstatninger ble 2,8 milliarder kroner i 2010, viser tall fra Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO).

Erstatninger vannskader


Ekstrem økning


– Fjoråret var helt spesielt, vi hadde 78.000 vannskader i private boliger og hyttter. Det var en økning på 55 prosent, og det er ekstremt mye fra et år til et annet, sier Stine Neverdal i FNO.

Etterjulsvinteren i fjor hadde mange vannskader etter frost. Sprengkulde over store deler av landet førte til et stort antall skader, og også mot slutten av fjoråret ble det rapportert inn en god del frostskader.


100 millioner i Trøndelag


I Trøndelag ble det utbetalt omtrent 100 millioner kroner mer på grunn av vannskader i 2010 enn året før. Pål Rune Eklo, informasjonsmedarbeider i Gjensidige forsikring, er også spent på omfanget i 2011.

– Vinteren på nyåret har vært kald og det er jo fortsatt mye vinter igjen, sier han.

Han poengterer at det alltid er huseiers ansvar at det står på tilstrekkelig varme dersom det er vann i rørene inne i boligen. Av de som meldte om vannskader i fjor var det 10% som ikke fikk utbetalt, eller bare fikk utbetalt deler av forsikringssummen på grunn av manglende forebygging.

Pål Rune Eklo, Gjensidige forsikring

Pål Rune Eklo, Gjensidige forsikring.

Foto: Gjensidige
Stine Neverdal, kommunikasjonsrådgiver FNO

Stine Neverdal, Finansnæringens Fellesorganisasjon

Foto: FNO

Neverdal er ellers klar på at det ikke bare er kulda som er problemet. Folk må rett og slett bli flinkere til å ta vare på hjemmene sine mener han. Det er meldt om betydelige nedbørsmengder i Trøndelag, og sammen med snøsmelting betyr det fare for flom.

– Da er det først og fremst kjellere som blir utsatt, og skadene kan bli om fattende. Det kan dreie seg om kostnader fra noen tusenlappet til millionbeløp, sier Neverdal.

Hyppige skader


Hvis en ser på forsikringsselskapenes utbetalinger for skader på boliger, er det svært store utbetalinger for vannskader. Stine Neverdal i FNO ber folk bli mer oppmerksomme på hvor fort vannskade kan oppstå.

– Hvert sjuende minutt oppdages en vannskade. Det er langt mer sannsynlig å få en vannskade enn å bli utsatt for innbrudd, sier hun.


Og vannskadene blir stadig mer omfattende og dyrere å utbedre. Mange boliger har langt bedre standard enn før, med flere tappepunkter og mer sanitærutstyr enn tidligere.


– Vedlikehold er svært viktig, og jeg anbefaler definitivt at folk monterer dusjkabinett dersom de ikke er helt trygge på underlaget, sier Neverdal.


Hyttene utsatt

Det var i alt 7424 vannskader i hytte-Norge i 2010. Det innebærer en økning på 165 prosent - 304 millioner kroner - sammenlignet med året før.

– Ikke alle har på tilstrekkelig varme når de forlater hytta. Hvis vannet strømmer ut i hytta, og du ikke besøker den på en stund, kan skadene blir svært omfattende, sier Neverdal.

.

Frostskader

Vannskader i hytter økte med 165% fra 2009 til 2010.

Foto: Gjensidige