Hopp til innhold

Intensiverer gransking av Helsenor

Politikerne i Trondheim vurderer å si opp kontrakten med bemanningsbyrået Helsenor.

Ordfører Rita Ottervik

Ordfører Rita Ottervik føler seg ikke lenger trygg på at kommunens eldre og syke får den omsorg de skal ha.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Politikerne reagerer på utstrakt bruk av dobbeltvaketer og manglede overtidsbetaling for vikarer. De ble i dag enige om å intensivere granskinga av bemanningsbyrået Helsenor.

Det privateide selskapet har ifølge ansatte ved flere helseforetak i Trondheim brutt loven ved bruk av vikarer.

Geir Waage, kommunalråd (Ap) i Trondheim

Geir Waage, kommunalråd (Ap) i Trondheim.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK
– Bør si opp avtalen

– Hvis det stemmer at private selskaper bryter arbeidsmiljølover så ser jeg det som svært alvorlig og kritikkverdig. Dersom vi får dokumentert at det stemmer så mener jeg kommunen bør si opp avtalene med de selskapene det gjelder, sier Geir Waage, kommunalråd (Ap) i Trondheim.

Ordføreren er bekymra

Det har blitt hevda fra ansatte i kommunen at vikarene som leies inn ikke har hatt opplæring på blant annet rutiner for medisinering og brannutstyr. Det har også kommet frem at vikarer som kommer på jobb, ofte kommer direkte fra en annen vakt.

– Jeg er bekymra når det meldes at helsearbeidere går doble og sågar tredoble vakter. Når man skal ta imot medisiner må man kunne være trygg på at det skjer i velordnede former, og jeg er urolig for at det ikke er slik, sier trondheimsordfører Rita Ottervik.

Loggbok for vakt ved sykehjem

Kommunen vil nå granske loggbøker og annen dokumentasjon for å finne ut hvor mye vikarene fra Helsenor har jobbet.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Arbeidsministeren varsler opprydding

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) har bestemt at det skal settes ned en hurtigarbeidende arbeidsgruppe for å kartlegge problemet med sosial dumping i forbindelse med bruk av vikarbyråer.

Hanne Bjurstrøm

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap)

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Vi vil oppnevne en partssammensatt gruppe for å se på forholdene i kommunesektoren. Det er kommunenes ansvar å sørge for å levere skikkelige tjenester. Men hovedansvaret ligger hos bemanningsselskapene. Dersom de ikke gjør en god jobb, blir det vanskelig for kommunene, sier statsråden.

Tirsdag møtte hun partene i arbeidslivet i et ordinært møte, men bruk av vikartjenester og sosial dumping ble et viktig tema i kjølvannet av Adecco-avsløringene.

Arbeidsgruppens mandat er ikke fastsatt, men Bjurstrøm sier at det er behov for å se på reglene knyttet til registrering av slike selskaper. Bjurstrøm sier også at hun vil innkalle en del bemanningsselskaper til et eget møte.

Arbeidstilsynet var også med på tirsdagens møte. Hvordan tilsynet skal intensivere sine kontroller med bemanningsselskapene, var et av temaene som ble diskutert. Det er klart at tilsynet vil forsterke tilsynet med bemanningsbyråene.

KS: Helt uakseptabelt



Administrerende direktør Sigrun Vågeng i kommunenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS sier til NTB at det som er skjedd i flere kommuner den siste tiden er helt uakseptabelt.

Sigrun Vågeng

Sigrun Vågeng, adm. dir. KS

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Når vi kjøper tjenester, legger vi til grunn at bedriftene som kommunene kjøper av, opptrer skikkelig. For å få orden på forholdene har KS bedt alle kommunene gjennomgå kontrakter. Vi vil også sette i gang en utredning om hvor mye kommunene kjøper tjenester for, hvem de kjøper fra og at de man kjøper fra har tariffavtaler med sine ansatte, sier hun.

Vågeng understreker at det er umulig å se for seg en offentlig sektor som ikke kjøper fra private.


– Må stramme inn


Leder i Unio, Anders Folkestad, sier til NTB at alle på møtet ønsker ordnede forhold, men at det er ulike syn på om virkemidlene for å få det til er tilstrekkelige. Selv mener han at bemanningsselskapene dumper lønn for å tjene penger.

– Det er nødvendig å stramme inn for å gjøre det vanskeligere å dumpe lønna slik at inntjeningen øker, slår han fast.

Leder i YS, Eugen Kvalheim, hilser kartleggingen fra KS velkommen og frykter at nye forhold vil bli avslørt.

– Vi er redd for at det vi har sett til nå bare er begynnelsen. Det er viktig at Arbeidstilsynet får nok ressurser til å utføre en viktig oppgave, sier han.

Han sier at det som er kommet fram, viser hvor viktig det er å følge opp bemanningsbransjer.