– Det er ganske vanskelig, trøstet en av Kokarkjerringene da kronprinsessen slet med å hindre deigen fra å sette seg fast på kjevlen.
– Ja, det ser jeg jo nå, lo kronprinsesse Mette-Marit, som avslørte at baking neppe er hennes sterkeste side.
Som en del av sitt besøk til Trøndelag, var hun i dag gjest på et Livsglede for eldre-arrangement på Lian restaurant i Trondheim.
Der får blant annet demente personer smake og bake tradisjonelle matretter, og en del av dagens program var å lære god, gammel kokekunst av Kokarkjerringene.
Kronprinsessen var tydeligvis fornøyd med det hun lærte.
– Hun håpet moren hennes fikk se det, forteller en av Kokarkjerringene etter besøket.
Anbefaler baking på Skaugum
– Hun satt sammen med alle de andre og bakte både potetkaker og lefser, så nå kan hun bare begynne å bake, smiler kokken Inge Johnsen.
Han er en av de som bidrar i tilbudet til eldre på Lian.
Kokken mener det er viktig å minne eldre om gleden ved kokekunsten.
– Når man blir gammel kan man smake noe som man spiste som barn, og minnes den tiden. Det siste du mister i livet er smak- og luktesansen. Kokkehjertet mitt ønsker å ta vare på mattradisjonene, blant annet på grunn av dette, forklarer han.
Og mat var det store stikkordet på Lian i dag.
Kronprinsessen og de andre fikk blant annet servert potetkake, varmrøkt laks og plukkmat fra Trøndelag.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Hun er flink til å bryte isen
Det var tydelig at de eldre satte stor pris på det celebre besøket, og kronprinsessen selv så ut til å stortrives i matgildet som hun fikk oppleve.
– Det var veldig koselig. Hun ga uttrykk for at hun hadde kost seg, og vi fikk gode tilbakemeldinger, forteller Johnsen.
Kronprinsessen tok seg tid til å møte og snakke med både barn og eldre under besøket, og kokken skryter spesielt av hvordan hun pratet med de eldste av deltagerne.
– Det jeg ble mest imponert over var måten hun kommuniserte med de eldre på. Det hele ble veldig naturlig, hun er flink til å bryte isen, forteller Johnsen.