Hopp til innhold

Kronprinsessen til Levanger

Kronprinsesse Mette-Marit kom til Levanger litt før klokka ni i morrest. Hennes fokus er innvandrere på Levanger. Senere skal hun til Trondheim og til den internasjonale studentfestivalen ISFIT.

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit besøker Trøndelag

Kronprinsesse Mette-Marit er på en todagers rundreise i Trøndelag.

Foto: Ned Alley / Scanpix

Mange hadde møtt opp og stemninga var god på Levanger stasjon til tross for surt vær.

Hun ble tatt imot av fylkesmannen, politimesteren og varaordføreren i Levanger og fikk blomster fra elever på Frol oppvekstsenter.

Integrering i fokus

Kronprinsessen på Leira asylmottak.

I Leira asylmottak (bildet) hadde kronprinsesse Mette-Marit torsdag møte med to tidligere beboer,(fv.) Samin Yousefi, 18 år fra Afghanistan, og Clawdia Govani, 17år fra Eritrea sammen med mottakskoordinator Heidi Rygg

Foto: Ned Alley / Scanpix

Kronprinsessen skal først til mottaket for enslige mindreårige asylsøkere og så til voksenopplæringstilbudet for innvandrere i Levanger. Her er det 140 elever fra 35 land. Videre skal hun til Munkeby Mariakloster før turen går til Trondheim og ISFIT.

Rektor ved Sjefsgården voksenopplæring, Toril Sundal Leirset sier at de skal vise fram en helt vanlig undervinsningsdag.

Gleder seg

Levanger kommune har fått mye oppmerksomhet for integreringsarbeidet. Ifølge Leirset kommer det av god kommunal innsats og frivillig arbeid.

– De som går på skolen gleder seg veldig over kronprinsessens besøk, sier Leirset.

Synger trøndersk

KronprinsesseMette-Marit på Sjefsgården voksenopplæring.

På Sjefsgården Voksenopplæring(bildet) ble hun servert smaksprøver fra UB Kortreist Mat

Foto: Ned Alley / Scanpix

Hun fortalte om hvordan skolen bruker sang, rytme og musikk for å lære elevene norsk, med trøndersk uttale.

Kronprinsessen fikk smaksprøver på gulrotmarmelade, byggrisotto med grønnsaker og marinert svinenakke fra elever ved kokke- og stuertlinjen fra Levanger videregående skole.

De har driver en egen bedrift som spesialiserer seg på kortreist mat, mat basert på råvarer fra distriktet.