Hopp til innhold

Leter etter polakk med miniubåt

Sonar og miniubåt settes i dag inn i søket etter en 50 år gammel polsk gjestearbeider som politiet mener har druknet i Skaun.

Miniubåten er koblet til denne båten

Letingen med miniubåt blir styrt fra dette letefartøyet.

Foto: Abyss

Miniubåt

Det vil bli brukt en ROV Sperre Subfighter 7500 under leteaksjonen.

Foto: Abyss

Funn av spor ved mannens hytte ved Tråsåvika camping gjør at politiet er rimelig sikre på at han har falt i sjøen. Strømforhold på stedet førte til at letearbeidet ble innstilt fredag etter en omfattende leteaksjon på land og i sjøen i to dager.

Stort leteområde

– Å lete videre nå er som å lete etter nåla i høystakken, sa fungerende lensmann i Skaun, Elisabeth Nermoen, søndag.

Lensmannen viser til andre drukningsulykker i Trondheimsfjorden hvor ulykkene har skjedd nær Trondheim og omkomne senere er funnet ved Tautra og i Lensvika.

Det er undervannsselskapet Abyss fra Kristiansund som bistår i letearbeidet. En søkeleder derfra har samarbeidet med politiet de siste dagene.

Samler mye data

Først lager vi en plan over oppdraget ved hjelp av all tilgjengelig informasjon fra redningsmannsskaper, politi og andre. Deretter samler vi inn informasjon om sjøen som værdata, vindretning, strømdata, flo og fjære og snakker med lokale kjentfolk, sier daglig leder i Abyss, Victor Jensen.

– Lokale kjentfolk er sentrale for de vet at hvis du mister noe så kommer det inn i den vika, forklarer han.

Etter å ha hentet inn informasjon legges det en plan ut fra ulike scenarier. Abyss-sjefen ønsker ikke å gå inn i slike detaljer rundt leteoppdraget i Skaun.

– Vi markerer sannsynlige områder ut fra prioritet og velger utstyr som er egnet.

Kan finne 50-åringen med sonar

Kristiansundselskapet bruker deretter å gjøre et grovt søk med en sideskanner, som også blir kalt slepefisk. Den tar sonarbilder av bunnforholdene og skaffer oversikt over leteområdet.

– Det er mulig å finne et menneske hvis bunnforholdene tilsier det. Flate bunnforhold gir gode forhold og vi kommer effektivt gjennom et stort område. Er det kupert og begrodd vanskeliggjør det søket, sier Jensen.

Fant død dykker i sommer

Når mannsskapet har fått oversikt via sonarbildene settes miniubåten inn i letearbeidet. Abyss bruker en miniubåt som er utstyrt med sonar og tre kameraer. Ubåten gjør det mulig å se framover og til sidene.

– Vi sitter i båten og ser på skjerm og lager ruter som klareres underveis, forklarer Jensen.

Selskapet var involvert i en lignende leteoperasjon i Kristiansund i sommer. Da fant de en ung mann som hadde druknet under dykking . Letearbeidet tok fem dager.

– Veldig belastende jobb

Om undervannsselskapet klarer å finne den savnede 50-åringen ønsker ikke sjefen å spekulere for mye i. Han sier de konsentrerer seg om jobben de skal gjøre.

– Det er vanskelig å si om vi kan finne noe. Det er tidkrevende og sikten i vannet er avgjørende. Det er også avhengig av at han er i det området vi søker, sier Jensen.

Han forklarer at sikten varierer mellom årstidene og ut fra nedbør. Vinteren er ikke den verste i så måte, men Jensen er usikker på om utløpet til elva Gaula vil hindre god sikt.

– Dette er en veldig belastende jobb hvor det er høyt stressnivå over tid. Det er viktig for oss å finne ham. Vi vet at det betyr mye for de pårørende og føler på det, sier Jensen.

Det er tre mann fra firmaet som deltar i leteoperasjonen. En har ansvar for båten, en for ubåten og en for å passe kabelen som går mellom de to.