Hopp til innhold

Polarentusiast ser tilbake

Ivar Ytreland, tidligere fylkesordfører i Sør-Trøndelag dro til Øst-Grønland som fangstmann, tjue år gammel.

Video Ivar Ytreland

Ivar Ytreland, tidligere fylkesordfører i Sør-Trøndelag har skutt over tjue isbjørner. På veggen i arbeidsrommet har han fortsatt kartene over fangstområdene på Øst-Grønland dit han dro rett etter krigen, bare tjue år gammel.

– Det var ikke så mye å rutte med hjemme, og det var ikke noen Statens lånekasse, så vi måtte klare oss sjøl den gangen, sier han.

Og det gjorde fiskersønnen fra Ålesund. Han ble først fangstmann og senere oljepioner, industrileder, lokalpolitiker og til slutt fylkesordfører i Sør-Trøndelag i hele 12 år.

Bok om fangstlivet i ungdommen

Ivar Ytreland

I boka forteller Ytreland historier fra tida som fangstmann på Grønland.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Hjertet sitt har han hele tida hatt i polarstrøkene og nå har 85-åringen gitt ut bok om det barske fangstlivet. «Polarminner» er historier på liv og død.

– En gang jeg kjørte på isen gikk plutselig hundene gjennom. Deretter fulgte sleden og så jeg. Der lå jeg og kavet med 10 hunder i isvannet, minnes han.

Det gikk bra den gangen også. I to år jakta han rev og hvalross, sel, bjørn og moskus på Grønland.

– Vi spiste moskus til frokost, lunsj og middag, forteller han.

Hentet moskus til Dovre

Moskus

Ytreland var med på å frakte moskuskalver fra Grønland til Norge.

Så kom ideen om å frakte moskuskalver hjem til Norge . De hadde ikke bedøvelsespiler slik de har i dag, så de måtte skyte de voksne dyra og så løpe etter og fange kalvene. Deretter ble kalvene tatt om bord i en båt og frakta over havet.

De trodde de gjorde hjemlandet en tjeneste ved å fange moskuskalver og importere dem til Norge, men ikke alle var enige i det. Mange betrakta moskusene som inntrengere i vår fauna, og det ble bråk, men Ytreland angrer ikke på det han var med på.

Grønland har aldri sluppet taket i Ytreland. Han har i hele sitt liv hatt en dragningen mot polartraktene , og særlig mot sitt gamle fangstområde.

Til Trøndelag som direktør og politiker

Ivar Ytreland

Ivar Ytreland som fylkesordfører i sør-Trøndelag.

Som moskusen kom også Ivar Ytreland til Trøndelag etter hvert. Han var direktør på Trolla Brug, og ble det helt til han ble tatt av politikken. Og den sterke mannen var god å ha også i politikken.

Han kjempa og vant blant annet kampen om fastlandsforbindelse til Hitra og Frøya. Så ble Ivar Ytreland også utnevnt til æresborger av kystregionen.

– Det er jeg veldig stolt av. Jeg kjenner ikke noen andre æresborgere sier han.