Hopp til innhold

Må Norge ha ulv og bjørn?

Må Norge ha egne levedyktige stammer av bjørn og ulv, eller holder det at svenskene gjør den jobben?

Ulv! Ulv!

Sverige har nok ulv til å fjerne den fra rødlista. er et nok tl å hjelpe Norsk landbruk?

Spørsmålet om Norge er forpliktet etter Bern-konvensjonen til å ha en levedyktig ulvestamme, vil være et sentralt tema i de kommende rovdyrforhandlngene i Stortinget.

Det er uenighet om tolkningen av Bernkonvensjonen før rovdyrmøtet mellom miljøvernminister Erik Solheim (SV) og opposisjonspartiene. Møtet skulle opprinnelige avholdes mandag 31. januar, men er utsatt til 10. februar.

Les også: – Flere rovdyr enn tallene viser

Les også: Kever granskning av tapstall

Uenige om utgangspunktet

Bernkonvensjonen er en konvensjon vedtatt av Europarådet for å
beskytte Europas ville dyr og planter og sikre dem leveområder.

I invitasjonen til møtet skriver Miljøverndepartementet at Norge har en selvstendig forpliktelse til å opprettholde bestandene av bjørn og ulv på et levedyktig nivå, noe som etter departementets mening må gi føringer for norsk forvaltning av de store rovdyrene.

Bernkonvensjonen har en egen liste over dyr som er totalfredet og på denne listen står blant annet ulv og bjørn.

Gjelder Bern for alle?

I et brev til Miljøverndepartementet viser Norges Bondelag til en utredning om konvensjonen som professor dr. juris. Geir Ulfstein ved Universitetet i Oslo foretok for Bondelaget i 2001.

Ulfstein konkluderer, ifølge Bondelaget, med at hvert enkelt land ikke har plikt til å ha sine egne bestander av artene, slik at Norge ikke må ha en egen levedyktig bestand av f.eks. ulv og bjørn.

Norges Bondelag ber derfor Stortinget legge dette til grunn som premiss for nye bestandsmål for bjørn og ulv.

Reddes av svenskene?

– Når i tillegg bestanden av bjørn er så stor at den er fjernet fra den svenske listen over dyr som er sterkt truet (rødlisten), kan det stilles spørsmål ved om Bernkonvensjonen pålegger Norge en forpliktelse til å bidra til en opprettholdelse av bestanden så lenge den ikke er truet, heter det.

I Stortinget har Bondelaget støtte for et slikt syn fra Høyre og Fremskrittspartiet som mener at bestanden av ulv, bjørn, jerv og gaupe, samt kongeørn, må vurderes på skandinavisk nivå.

Nye bestandsmål

Nye bestandsmål for bjørn og ulv er temaet for møtet Solheim har invitert partiene på Stortinget til. Regjeringen ønsker et bredest mulig forlik. I tillegg til bestandsmål vil regjeringen også avklare spørsmålene om eventuell vårjakt på bjørn og om nødvergeretten skal omfatte retten til å beskytte egen hund mot rovdyr.

I regjeringserklæringen heter det at hovedtrekkene i stortingsforliket fra 2004 skal videreføres, men den er også kommet til at det er nødvendig med flere tiltak for å redusere konfliktnivået mellom rovdyr og beitedyr.