Hopp til innhold

Stevner staten for retten

Enkene etter to ansatte ved NTNUs campus på Rosenborg i Trondheim stevner staten for retten.

Illustrasjonsfoto

Enkene etter to menn som døde av kreft går til erstatningssak mot staten.

Foto: Rune Kjær Walberg / NRK

For etter åtte forlik er det slutt på forhandlingsløsningene mellom staten og kreftsyke eller etterlatte i den såkalte Rosenborg-saken, skriver Universitetsavisa .

To menn døde

To menn, hvor en hadde jobbet ved NTNU, døde av lymfekreft og leukemi i 2006 og 2007. Begge studerte hovedfag ved Rosenborg campus. Den ene studerte kjemi og biologi fra 1972 til 1978, og den andre studerte kjemi og biologi fra 1984 til 1987.

* Nytt krefttilfelle

Ifølge avisa har det ikke lykkes partene å bli enige om en kompensasjon, og derfor går nå enkene etter de to, til retten med erstatningssaken.

Den såkalte Rosenborg-saken dreier seg om arbeidsmiljøet på de nå nedlagte laboratoriene kan forklare flere tilfeller av forskjellige krefttyper.

Hemmelige forlik

Allerede i 1997 ble det slått kreftalarm på NTNU. Da døde tre personer av hematologisk kreft, og staten gikk i 1999 med på et hemmelig forlik med de etterlatte.

I løpet av de neste årene ble det inngått enda fem forlik, og erstatningene har variert fra mellom en halv million til 13 millioner kroner.

Men nå ser det altså ut som om den siste saken må løses i rettsapparatet, og det er i så fall det første tilfellet i Rosenborg-saken.

Vil ikke prosedere

De ansattes advokat, Steinar Winther Christensen, vil ikke prosedere saken i media. Men han sier til Universitetsavisa at det er uforståelig at staten har valgt å behandle dise to sakene annerledes enn de tidligere tilfellene.

NTNU selv er ikke stevnet i saken. Det er eieren, Kunnskapsdepartentet og staten, som fører er den saksøkte part i saken.

– Vi har ikke noe behov for å kommentere saken slik den står nå, sier ekspedisjonssjef i Universitets- og høyskoleavdelingen i Kunnskapsdepartementet, Toril Johansen til avisa.

En eventuell erstatningssak for den tidligere ansatte vil følge loven om yrkesskade. Det innebærer i så fall snudd bevisbyrde: Det er arbeidsgiver som må overbevise retten om at det ikke er arbeidsmiljøet ved Rosenborg som førte til at saksøkeren døde av kreft.

Flere rapporter

Det er snart fem år siden Rosenborg-saken ble kjent gjennom mediene, og daværende kunnskapsminister Øystein Djupedal fra Trondheim nedsatte et granskingsutvalg.

Det er blitt utarbeidet flere rapporter om årsakssammenhengen og epidemiologiske undersøkelser om kreftforekomster på labene i forhold til kontrollgrupper.

NTNU og Kunnskapsdepartementet har også fått kritikk for ikke å ha tatt saken alvorlig nok på et tidligere tidspunkt.