Hopp til innhold

– Oppspinn fra A til Å

Arvid Birkeland hevder han ble trukket inn i Brasil-saken ene og alene fordi han var venn med Trygve Kristiansen.

Seks personer har saksøkt Alf Jostein Sverkmo for ærekrenkelser

Arvid Birkeland har fått lov å forlate Brasil, hvor han har husarrest, for å vitne i sitt eget søksmål mot Alf Jostein Sverkmo.

Foto: Kari Sørbø / NRK

– Ingen kan fatte hva vi har vært igjennom. Det skyldes ene og alene en person som gikk til føderalt politi med oppspinn og løgner.

Det sa Arvid Birkeland da han vitnet i erstatningssaken han og fem andre har reist mot Alf Jostein Sverkmo.

– Ble dratt inn i saken

Arvid Birkeland vitnet etter Kristiansen og presiserte at han aldri har hatt noe forretningssamarbeid med Sverkmo.

I 2002 bestemte han og Kristiansen seg for å skille lag som forretningspartnere, og Birkeland startet sin egen restaurant.

Den drev han til han ble arrestert i mai 2007.

– Jeg ble dratt inn i saken, som mange andre ene og alene fordi jeg var venn med Trygve, sa Birkeland.

– Restauranten ble beslaglagt av myndighetene da Birkeland ble arrestert og den ligger i dag i ruiner, bokstavelig talt, fortalte Birkeland.

Birkelands planer om et mindre byggeprosjekt med sju leiligheter ble det ikke noe av da han ble arrestert, men han eier fortsatt tomta.

Levd på bankens nåde

Birkeland har til nå betalt sin brasilianske advokat om lag 90.000 kroner, og skylder ham fortsatt 50.000. I tillegg kommer utgifter til norsk advokat da saken startet i 2007.

Birkeland oppga tittelen «arbeidsledig» i retten, og viste til at han ikke har fått jobb på grunn av saken og husarresten.

For halvannet år siden fikk både han og kona tilbud om hotelljobber. Men så kom kontrabeskjeden om at siden vi var "involvert i Natalsaken" kunne vi ikke få jobb.

– Jeg er spedalsk i Brasil, sa Birkeland som mener han kan takke banken i Norge for at han ikke bor i telt på gata, som han uttrykte det i retten.


– Jeg har sikkert ikke vært bedre enn andre i oppveksten. Men å bli beskyldt for å være mordbrannstifter det er helt jævlig, unnskyld uttrykket, sa Birkeland i retten.