Hopp til innhold

Fiskedød etter kjemikalielekkasje

Ti tusen liter med desinfeksjonsmiddel rant ut i Namsenfjorden onsdag kveld. Lekkasjen skjedde i forbindelse med at det skulle fylles kjemikalier på en tank hos bedrifta VESO Vikan i Namsos.

VESO Vikan

Anlegget til VESO Vikan i Namsos

Foto: NRK

Bedrifta er et akvakulturanlegg, som blant annet tester ut vaksiner på fisk. Derfor har det landbaserte anlegget en god del levende fisk plassert i kar.

Ifølge senioringeniør Anne Sundet Tangen ved miljøvernavdelinga hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag døde en tredel av fisken i anlegget, i tillegg til noe fiskedød i sjøen utenfor.

Lekkasje fra kjemikalietank

– Da skulle det fylles kjemikalier på en tank ved denne bedrifta, og i forbindelse med denne fyllinga så gikk kjemikaliene på sjøen via kaia til bedriften, sier Sundet Tangen.

– Hvordan kunne dette utslippet skje?

– Bedrifta er i ferd med å gå gjennom hendelsen, og prøver å finne ut av årsaken. Vi vet at et rør har flytta på seg og det gjorde at kjemikaliene ikke havna på tanken, men havna på sjøen i stedet.

Sjøvannsinntaket til bedrifta ligger like ved der kjemikaliene havna i sjøen, og dermed kom kjemikaliene inn vannet til fisken i anlegget.

Anne Sundet Tangen forteller at fylkesmannen var på kontroll hos bedrifta på fredag sammen med arbeidstilsynet, og at de vil følge opp bedrifta i etterkant av utslippet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vaksinering av fisk

Vaksinering av fisk ved VESO Vikan

Etsende klorforbindelse

Desinfeksjonsmiddelet som blir brukt er en klorforbindelse som heter natriumhypokloritt. Kjemikaliet er svært etsende i konsentrert form.

– Kjemikaliene har heldigvis fortynna seg raskt i de store vannmassene i sjøen, og situasjonen er under kontroll nå. Vi ser på dette som en begrensa miljøskade, sier Anne Sundet Tangen.

Avdelingsdirektør Lasse Tyldum hos VESO Vikan sier de ser alvorlig på utslippet.

– Det som har skjedd er uheldig for bedrifta, og vi er lite glade. Dette har aldri skjedd før, og det vil heller aldri skje igjen, sier Tyldum.

Vet årsaken til lekkasjen

VESO har undersøkt det som har skjedd, og har funnet ut at festene til røret på kjemikalietanken har røket, og dermed var lekkasjen et faktum.

– Røret har tydeligvis ikke vært festet godt nok. Nå har vi festet til tanken på en annen og bedre måte, sier Tyldum.

15.500 småfisk døde i anlegget, og tapet for bedrifta blir på flere millioner kroner.

– Vi anslår et tap på rundt tre millioner kroner. Vi må gjøre flere vaksineforsøk på nytt igjen, og andre forsøk er blitt utsatt, sier Tyldum.

Han sier at tapet likevel ikke er så stort at det er fare for at bedrifta skal gå overende.