Hopp til innhold

– Blir ti ganger bedre ved midnatt

Fyrverkeriekspert Frank Johnsen lover et skikkelig smell over Trondheim.

Video 2cad9d51-40e9-45af-bead-93d42ce8b82b.png

Se barnefyrverkeriet fra Festningen i Trondheim her.

– Litt skummelt, men bra og morsomt, jubler noen av ungene som møtte opp til barnefyrverkeriet på Festningen i Trondheim klokken 19 i kveld.

Over hodet på dem smalt det raketter i alle farger, og de som møtte opp fikk en forsmak av det som venter få timer etter ved inngangen av 2011.

– Det vi fyrer av ved midnatt blir ti ganger så bra som barnefyrverkeriet, lover Frank Johnsen i Christiania Fyrverkeri Compagnie. Han har ansvaret for kommunens fyrverkeri og skal i løpet av kvelden svi av hele 125 000 kroner på nyttårshimmelen.

– Budsjettet er større enn i fjor, med tungt kaliber og svære bomber som går mange hundre meter opp i lufta, sier han til NRK.no.

– Det blir ganske mye krutt

I én uke har han gjort klar fyrverkeriet som kommunen gir til innbyggerne. Rundt midnatt skal rundt 170 kilo reint krutt opp i lufta for å markere starten på det nye året.

– Det er ganske mye krutt. Til sammenligning er det største batteriet man får kjøpt i butikken på ett kilo, så dette er jo en del, ler Johnsen.

Været på nyttårsaften er ikke helt optimalt for fyrverkerieksperten, men ifølge han vil ikke en kraftig vind ødelegge for showet.

– Det er ikke noe problem. Luftbombene har så mye trykk i seg, så det skal mye til før vinden har noe å si, mener han.

– Kan se det mange kilometer unna

Snøen er ifølge Johnsen en mye større utfordring.

– Det meste går på sikt, så hvis det snør sidelengs rundt midnatt må vi nok vente litt. Med tett snødrev ser ikke folk noe annet enn litt blinking på himmelen, forklarer han.

Men hvis alt går etter planen vil kommunens store fyrverkeri klokken 24 vises langt utenfor Festningens område.

– Vi skyter så høyt opp at det forhåpentligvis vises flere kilometer unna. Det blir nok veldig bra, og en klar forskjell fra barnefyrverkeriet, smiler Johnsen.