Hopp til innhold

– Skandalene er en mulig årsak

Politisk forsker, Anders Todal Jenssen, tror Brekk er sliten og lei på grunn av skandalene som har ramma Senterpartiet den siste tida.

Landbruksminister Lars Peder Brekk

Lars Peder Brekk er ferdig som 1. nestleder i Senterpartiet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Lars Peder Brekk ble valgt til 1. nestleder i Senterpartiet under landsmøtet på Røros i 2003, nå har politikeren gitt beskjed om at han ikke stiller til gjenvalg.

– Jeg har gitt valgkomiteen beskjed om at jeg ikke tar gjenvalg som nestleder. Jeg har sittet i to perioder og ser det som en naturlig del av en leders ansvar å sørge for at partiet fornyes, sier Lars Peder Brekk i ei pressemelding.

Brekk ble statsråd i Landbruks- og matdepartementet 20. juni i 2008. Før dette var han parlamentarisk leder i partiets stortingsgruppe. Han kom inn som stortingsrepresentant i 2005, etter å ha vært vararepresentant i to tidsperioder.

Nå skal han fortsette sitt arbeid i departementet, blant annet med den svært viktige landbruks- og matmeldingen som er under utarbeidelse.

– Skandalene er en mulig årsak

Statsviter og politisk forsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen, mener det kan være de store skandalene innad i partiet som gjør at Brekk nå trekker seg.

– Lars Peder Brekk har hatt et tøft år som politiker. Det har vært mange skandaler, og i tillegg kommer problemene knytta til oppdrettsnæringa. Dette har tært på lederne i partiet, sier Todal Jenssen.

Forskeren tror Brekk går av fordi han selv ønsker det.

– Det har vært noen meningsforskjeller innad i partiet, men jeg har ingen grunn til å tro at det er partiet som vil bli kvitt landbruksministeren, sier han.

Kan åpne opp for Borten Moe

Ola Borten Moe

Forsker mener at Ola Borten Moe kan være en god erstatter for Brekk.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Todal Jenssen tror heller ikke det vil bli noe problem å finne Brekks etterfølger.

– Senterpartiet har mange dyktige folk. Dersom de ønsker å opprettholde bredden i partiledelsen så er det ikke utenkelig at Ola Borten Moe kan være en god kandidat, sier han.

Selv har ikke Borten Moe tatt stilling til saken.

– Jeg har ikke tenkt noe på dette, men kommer det en innstilling fra valgkomiteen så tar jeg stilling til det da, sier han til NRK.no.

Valgkomiteens leder, Ivar Odnes, sier de har tatt Lars Peder Brekks beslutning til etterretning, og at valgkomiteen er i full gang med å finne en ny kandidat til nestledervervet i partiet.