Hopp til innhold

- Petter synes det er ekkelt

Petter Northug beklager situasjonen som oppstod på lørdag da konkurrentene måtte vente på nordmannen før de kunne sette i gang blomsterseremonien.

Petter Northug var ikke blid

Petter Northug beklager nå det som skjedde på lørdag

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

John Northug

Pappa og manager John Northug

Foto: Even Nielsen / NRK

- Vi beklager veldig sterkt fordi det ikke skal stå folk og vente på en utøver på blomsterseremonien, sier pappa og manager John Northug til NRK.

- Petter synes det er ekkelt at de andre måtte vente, sier han videre.

Det har blitt framsatt kritikk fra både NRKs langrennsekspert Thomas Alsgaard, skipresident Sverre Seeberg og Vegard Ulvang i FIS mot Petter Northug og den norske langrennsledelsen etter lørdagens episode da Northug kom for seint til blomsterseremonien.

Seremonien starter vanligvis fem-seks minutter etter siste løper går i mål, men på lørdag kom ikke Northug ut av smøreboden før det hadde gått nærmere et kvarter, etter at han hadde tapt spurten på 30-kilometeren.

- Petter påstår selv at det tok 30 – 60 sekunder fra han fikk beskjed om å komme på blomsterseremonien til han var byttet om. Han oppfattet at det var travelt. Han føler ikke at han forsinket blomsterseremonien, men at han fikk beskjed for sent, sier John Northug.

Hva mener du om saken? Diskuter under!

Video 3d5dffa2-37ed-44d4-a0e4-8f19c279fe19.jpg

VIDEO: Folk rundt Northug beklager.

Tar ansvar

I går la hovedleder for det norske laget, Vidar Løfshus, skylden over på Det internasjonale skiforbundet (FIS), og nektet å ta selvkritikk når det gjaldt håndteringen av saken. Løfshus skyldte da blant annet på at Northug måtte få skifte i en egen bu før han kunne komme til seremonien, og at det var FIS sitt ansvar å legge til rette for dette.

Mandag har også Løfshus fått tenkt seg om og tar nå selv ansvar for situasjonen som oppstod i målområdet i La Clusaz.

Vidar Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Det var mitt fulle ansvar at Petter var i rett tid til premieutdelingen. Det gikk litt for lang tid i skiftebua her dessverre, sier Vidar Løfthus til NRK.

Hadde det tatt like lang til hvis Petter hadde vunnet rennet?

- I dette tilfelle her var Petter veldig sliten. Han var fysisk utladet og måtte få kommet seg inn og skiftet på seg tørre klær og satt i gang restitusjonen til neste dag. Jeg tror at det norske folk også har stor glede i at Petter var klar til stafetten dagen etterpå, sier Løfshus videre.

- Veldig skuffet

Landslagssjefen er ikke spesielt fornøyd med at blant annet Thomas Alsgaard og Sverre Seeberg kritiserer måten de har taklet situasjonen rundt Petter Northug på. Begge mener at Northug trenger hjelp til å takle slike situasjoner som skjedde i helgen.

- Jeg er veldig skuffet over at de ikke har kontakt med oss i støtteapparatet og spurt hva som skjedde. Jeg synes at det er en merkelig måte å kommunisere på at man går gjennom media, uten at man tar kontakt med oss som var der og som vet hva som skjedde, sier Løfshus.

(Saken fortsetter under)

Nett-TV: Alsgaard om situasjonen rundt Northug

Video Alsgaard refser Northug

Capol ikke overrasket

Jürg Capol

Jürg Capol, renndirektør for langrenn i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Renndirektør i FIS, Jürg Capol, var mannen som ga Northug-leiren beskjed om at Petter Northug ville bli bøtelagt. Capol må flire litt når NRK overbringer ham nyheten om at Northug-leiren nå ta selvkritikk og legger seg mer eller mindre flate etter helgens opptrinn.

- Jeg er ikke overrasket, akkurat. Vi måtte reagere. Jeg er ingen paragrafrytter, men noen regler må vi ha – ellers ville snøballen bare ha rullet videre.

- Jeg var ferdig med denne saken etter at vi informerte nordmennene om vår avgjørelse, sier Capol.

- Ingen særbehandling

- Vil dere forandre noe i tiden som kommer, Vidar Løfshus?

- Vi vil i alle fall gjøre det vi kan for og ikke komme for seint. Det oppstyret som har vært i etterkant har ikke vært verdt det og at det går utover en person så mye, sier han.

- Er det sånn at dere har egne regler for Petter Northug?

- Vi har klare spilleregler for hvordan vi skal forholde oss i alle situasjoner, og Petter må forholde seg til de samme spillereglene som de andre lagkompisene må gjøre. Gjøre Petter feil så får han korreks, og gjør Eldar Rønning noe feil så får han korreks, sier Vidar Løfshus.

Han får støtte av John Northug.

- Jeg har ikke oppfattet at Petter får noen særbehandling i laget. Men det er ikke noe jeg skal svare på, det får andre gjøre. Jeg vet at Petter ikke ønsker å få noen særbehandling, sier John Northug.

Video c9ba3ac1-8d48-4593-a094-8afc16f510a5.jpg

VIDEO: Se debatten om Northug i Dagsrevyen.

Hente inn ekspertise

Presset rundt Norges største langrennsstjerne har bare økt den siste tiden, og langrennsledelsen vurderer nå å hente inn eksperthjelp for å takle mediasituasjonen rundt Petter Northug.

- Det er klart at det hysteriet og det jaget som er rundt på Petter nå er en veldig spesiell situasjon, så det er klart at vi må se oss om etter nye muligheter om det er ting vi kan gjøre annerledes, avslutter Vidar Løfshus.

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal