Hopp til innhold

– Det er barna som blir straffet

Venstre mener det er feil av Norge å sende utenlandske fedre ut av landet.

- Må holde kontakt med barna via telefon

Felix Atem fra Kamerun er en av flere utenlandske fedre som risikerer å bli kastet ut av Norge.

Foto: NRK

Flere utenlandske fedre risikerer å bli kastet ut av Norge, selv om de har giftet seg og fått barn med norske kvinner.

Helge Solum Larsen

Helge Solum Larsen mener utenlandske foreldre som har barn i Norge må få bli.

Foto: Jan Inge Ebbesvik / NRK

I forrige uke fortalte NRK om Felix Atem som kom til Norge fra Kamerun for seks år siden. Siden den gang har han rukket å gifte seg og få barn, samtidig som norske myndigheter nekter ham familiegjenforening.

Nå mener Utlendingsnemnda at Atem må ut av landet for skrive en søknad om å få leve med sin norske kone og barn. Det blir helt feil, synes Venstre.

– Her er det jo barna som fort vil bli de absolutt straffede parter i forhold til noe som de er totalt uskyldige i. Slik kan vi rett og slett ikke ha det i Norge, sier Venstres nestleder Helge Solum Larsen.

– Kan ikke straffe barn for foreldres valg

Han mener Norge må føre en innvandringspolitikk som sikrer at familien får være sammen.

– Vi kan ikke føre en politikk der vi straffer barn for foreldres valg. Det må være slik at vi gir barn selvstendige rettigheter, og i saker som denne er det helt åpenbart at det vil være det beste for barna å få lov til å leve sammen med sine foreldre, argumenterer han.

Han ønsker en endring i politikken og vil ha en debatt rundt saker med lik situasjon som den Atem har havnet i.

– Det begynner etter hvert å bli så mange klare eksempler på hvor urimelig dette er. Jeg mener vi må få en ny debatt om vektlegginga av disse såkalte innvandringspolitiske hensynene opp mot barns situasjon og rettigheter, sier Solum Larsen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video 8030a16a-f09e-414f-956e-2e00090d1b7e.png

Se reportasjen om Felix Atem her.

– Bør behandles raskt

Arild Stokkan Grande

Arild Stokkan-Grande håper Atems sak blir behandlet i ekspressfart.

Foto: Bjørn Sigurdsøn, Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

Arbeiderpartiets Arild Stokkan-Grande var saksordfører da Stortinget behandlet utlendingsloven.

– Stortinget har presisert veldig tydelig at barnas situasjon skal tillegges stor vekt. Da må det være slik at barns behov for kontakt med begge foreldre tillegges stor betydning når man behandler saken, sier han.

Stokkan-Grande mener at saken til Atem må behandles raskt.

– Hvis denne personen gjør som anbefalt synes jeg det bør komme en forsikring fra utlendingsmyndighetene om at denne saken blir behandlet i ekspressfart, oppfordrer han.

– Kan ikke love ekspressfart

Utlendingsnemnda viser til Utlendingsdirektoratet (UDI), som er innstansen som kommer til å behandle Atems nye søknad.

UDI har ikke tilgang på Atems papirer, og ønsker derfor å uttale seg på et generelt grunnlag. De mener at Stortingets presisering blir fulgt i slike saker.

– Vi tar hensyn til at søkere har barn, men det vil alltid være en konkret vurdering av den situasjonen som familien befinner seg i, forklarer Sverre Sæther i UDI.

Vurderingen går på om en person kan søke fra Norge, eller eventuelt slippes inn i landet, selv om man ikke oppfyller de ordinære vilkårene for bestemmelse om familieinnvandring.

Sæther sier at direktoratet ikke kan love at enkeltsaker behandles i ekspressfart, og at det i verste fall kan ta rundt elleve måneder å behandle en søknad.

– Man kan alltid be om at vi prioriterer en søknad, men vi prøver å behandle alle søknadene våre så rettferdig som mulig. Sakene behandles i tur og orden, og det gjør at det skal noen gode grunner til for at vi prioriterer en søknad foran andre, sier han.