Hopp til innhold

Kommunesammenslåing utaktuelt

Trønderske kommuner sier nei til sammenslåing - det kommer fram i en stor undersøkelse fra NRK.

Vestre havn i Namsos

Namsos kommune er fornøyd med kommunesamarbeid. Ordføreren mener sammenslåing er helt uaktuelt.

Foto: Espen Sandmo

Namsos-ordfører Morten Stene samarbeider tett med tre andre kommuner i Namdalen, og tror ikke at sammenslåing av kommuner løser alle problemer.

– Jeg ser ikke noe grunnlag for at det skal blir færre kommuner. Her vil Midtre-Namdal samkommmune vil være til god hjelp for å unngå sammenslåing. Jeg opplever de minste kommunene slik at de ikke har noe ønske om det, sier Stene.

Nei til tvang

Morten Stene

Ordfører i Namsos, Morten Stene tror på samkommuner framfor sammenslåing.

Foto: Privat

28 trønderske kommuner har deltatt i undersøkelsen av kommunesammenslåing. 75 prosent sier at det ikke er noe mål å slå redusere antallet kommuner og at de tror ikke det er nødvendig å slå sammen kommuner for å sikre bedre skole- og helsetjenester.

Stene anbefaler andre kommuner å prøve samarbeidsprosjekt i stedet, slik Namsos gjør med en del nabokommuner.

– Alle kommunene får bedre tjenester, vi samarbeider godt og vi blir bedre kjent og tåler mer av hverandre. I regioner der det er flere kommuner som er små og noen litt større, er samkommuner ei god løsning.

Ikke tvang

I undersøkelsen svarer over 80 prosent av de trønderske kommunene nei på spørsmål om de bør slås sammen med tvang. Stene er på linje med flertallet.

– Nei jeg har ikke noe god følelse i forhold til tvang. Det vil regulere seg selv. Om kommunen kommer til det punktet at de ikke får tak i arbeidskraft eller ikke klarer å levere tjenester, må noe gjøres og da er samkommune ei god løsning.

Han er meget godt fornøyd med samarbeidet Namsos har hatt i ett år nå med Overhalla, Namdalseid og Fosnes.

– I forkant

– I Midtre Namdal samkommune har for eksempel Overhalla hele avdelinga for landbruk og miljø. Det har slått godt ut for alle som er med at kompetansen er samlet på et sted. Det har skapt et bedre landbruk.

Nå er KS - Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon - negativ til samkommuner.

– Stortingspolitikere i kommunal- og regionalkomiteen har vært på besøk for å se på dette samarbeidet og hadde ei lunken holdning til det. Trolig fordi de har for lite kunnskap om det vi holder på med. Vi ligger i forkant, vi sitter ikke på stubben og venter, vi prøver ut ting, sier Stene.

Ja til sammenslåing

To kommuner i Nord-Trøndelag har valgt å gått motsatt veg. Mosvik og Inderøy har planer om å slå seg sammen i løpet av neste år. Her har de ei folkeavstemning i ryggen. Kommuneledelsen mener dette er klart til det best for kommunene.

Som forventet

Reidar Almås

Professor Reidar Almås i Norsk senter for bygdeforskning er ikke overrasket.

Foto: NRK

Resultatet i undersøkelsen er ikke overraskende for Reidar Almås i Norsk senter for bygdeforskning.

– Det er først når kommunene har klare fordeler med sammenslåing at de er positive. Nå er det stort sett slik at tilbudene til innbyggerne er gode som de er. Brukerne er fornøyde og da blir det ingen ønsker om sammenslåing, sier Almås.

Nei til pisk

Han advarer også mot sammenslåing av kommuner som de gjorde i Danmark. Der ble 270 kommuner redusert til 98.

– Det viste seg at danskene ikke sparte penger. Tvert om kostet det en milliard mer og det ble opprettet 1650 flere stillinger. Det ville vært synd om Norge velger gå inn på slike tvangsordninger, sier Almås.

Han har mer tro på å bruke lokkemidler enn tvang.

– I tilfeller der de kan bygge bruer, veger, bedre kommunikasjonen og få til fellestiltak med statlig finansiering, tror jeg det etter hvert kan vokse fram en holdning om at det kan være noe å vinne på ei sammenslåing. Pisk er ufornuftig, sier Reidar Almås.