Hopp til innhold

Gullvåg sensurert i Damaskus

To bilder fra kunstmaler Håkon Gulllvågs utstilling "The Holy Land" ble sensurert i Syrias hovedstad, Damaskus.

Håkon Gullvåg i Damaskus

To av bildene fra Håkon Gullvågs utstilling ble sensurert.

Foto: Steinar Larsen

Utstillingen "The Holy Land", ble åpnet i det franske kultursenteret i Damaskus på torsdag. Men to av bildene ble tydeligvis for sterk kost for franskmennene.

Truer med å stenge

Utstillingen henter sine motiver fra bombingen av Gaza i 2008 og 2009, og de to bildene inneholdt blodstenkte israelske flagg. Nå truer trondheimskunstneren med å stenge utstillingen om ikke bildene blir hengt opp igjen.

– Ja, enten må de henge opp bildene igjen, ellers må de erstattets med hvite lerreter med påskriften "Sensur", sier Gullvåg til NRK.

Gaza 2008

Håkon Gullvågs utstilling

Fra Håkon Gullvågs utstilling i Damaskus.

Foto: Steinar Larsen

Gullvåg deltok selv under åpningen av utstillingen i Damskus på torsdag. Utstillingen viser det palestinske folks lidelser, og spesielt barnas situasjon under den israelske okkupasjonen av Gaza-stripen.

19 kunstverk er med i utstillingen, som har vært vist fram i Libanon siden i sommer. Den norske ambassadøren, Rolf Willy Hansen, sa under åpningen at Gullvåg ble voldsomt opprørt av de israelske voldsomhetene mot Gaza i 2008.

Hyllest til barna

– Denne utstillingen er hyllest til de palestinske barna i Gaza. Utstillingen er regnet som en av de mest viktigste politiske uttrykk laget av en kunstner på lang tid i Norge, sa Hansen under åpningen.

Håkon Gullvåg fortalte at han første gang lærte om de palestinske barnas lidelser mens han var i London under massakrene i flyktningeleirene Sabra og Shatila i Libanon på 1980-tallet.

NRK har vært i kontakt med den franske ambassaden i Norge. De vil foreløpig ikke kommentere saken.