Hopp til innhold

Fem av seks vet ikke at de er syke

Fem av seks kjenner ikke ett eneste symptom på øyesykdom.

Øye. Illustrasjon

80 prosent av sanseinntrykkene kommer gjennom synet.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

De fleste som får en øyesykdom merker ikke at de har det.

– Det kommer ofte snikende, så man legger rett og slett ikke merke til at synet blir svekket, sier Arild Norberg i Norges Blindeforbund til NRK.no.

Mistet skarpsynet
Bjørg Burheim

Bjørg Burheim fikk øyesykdommen tørr macula.

Foto: privat

81 år gamle Bjørg Burheim fra Trondheim er en av mange som har opplevd nettopp dette. Rett etter at hun pensjonerte seg etter 35 år i yrkeslivet merket hun plutselige forandringer i synet.

– Jeg trengte mer og mer lys da jeg broderte, og det var ekkelt å kjøre på kveldstid.

Etter hvert kom hun seg til legen, og det viste seg at Bjørg hadde fått tørr macula, eller aldersrelatert synshemming. Det betyr at nervecellene i øyet dør bort.

– Kan ikke se barnebarna

Bjørg mistet fort skarpsynet. Selv om hun lever et tilnærmet normalt liv med hjelp fra hjelpemiddelsentralen, er det visse ting som aldri blir det samme.

Nå er det vanskelig å skille ansikter fra hverandre, og hun kan ikke tyde vanlig skrift.

– Det verste er at jeg ikke kan se mine ni barnebarn. Jeg kan ikke se ansiktsutrykkene deres, og det er veldig trist, sier Burheim.

Ingen behandling

Det er ingen behandling som kan kurere sykdommen, men det finnes behandling som kan hjelpe og lindre.

– Derfor er det utrolig viktig at alle som merker en ørliten forandring går til legen. Jeg ventet for lenge, og se hva som skjedde med meg, sier Bjørg Burheim.

Test deg selv

Det er mange måter å teste synet hjemme.

– Man kan låne matteboka til barnebarnet og fokusere på rutene. Dersom linjene blir bølgete, så kan det være et tegn på at det er noe galt med synet ditt, sier Arild Norberg i Norges Blindeforbund.

Et annet råd Norberg gir, er at du med sleiva foran det ene øyet kan se mot vinduskarmene til naboen. Hvis de bølger seg, så er det et tegn på at du bør ta en tur til optikeren.