Hopp til innhold

Passasjerene svikter Namdalingen

Passasjerene svikter hurtigbåten Namdalingen mellom Namsos og Leka.

Hurtigbåten Namdalingen ved kai

Passasjerene svikter Namdalingen etter at farten ble satt ned.

Foto: Liv Govasli / NRK

Etter at trafikkselskapet FosenNamsos Sjø forlenget reisetiden med 25 minutter for å redusere drivstoffbruken, forsvant nærmere 30 prosent av passasjerene, skriver Trønder-Avisa .

* Får ny hurtigbåt

* Vil se på reisetida

* Bråk rundt hurtigbåten

Håper på ny vurdering

Det er fylkeskommunen som står bak denne ordninga og daglig leder i selskapet FosenNamsos Sjø, Per Christian Stubban, håper fylket nå ser på kontrakten på ny.

– Nå har vi kjørt med lavere fart i ni måneder, og nedgangen i trafikken har vært meget stor. Det er ingen tvil om at redusert fart er en medvirkende årsak, sier Stubban til NRK.

20 millioner til drift

Nord-Trøndelag fylkeskommune gir et driftstilskudd til selskapet på over 20 millioner i året. I tillegg girr fylkeskommunen tilskudd på mellom sju og åtte millioner for opprusting av kaianleggene på strekningen for å gjøre tilgjengeligheten bedre for rullestolbrukerne.

Det var en hard kamp om farten på hurtigbåten i fjor høst, og mange fryktet nettopp at passasjerene ville svikte når farten ble satt ned.

Spare penger

Tor Erik Jensen

Fylkesråd Tor Erik Jensen.

Fylkesråd Tor Erik Jensen mente det viktigste var å få ned drivstofforbruket og spare penger. I tillegg går også CO2-utslippene ned med lavere fart.

Skeptikerne i Ytre Namdal var mange, og striden var hard. Likevel valgte altså fylkeskommunen å sette ned farten.

Nå har FosenNamsos Sjø bestilt en ny hurtigbåt som er mindre enn Namdalingen. Båten er en katamaran, og er under bygging. Den kan ta i mot 40 færre passasjerer sammenlignet med Namdalingen. Ellers vil reisetid og rutetabell bli som i dag.