Hopp til innhold

-Ingen store overraskelser

NTNU-rektor Torbjørn Digernes jubler ikke over forslaget til statsbudsjettet.

NTNUs hovedbygning på Gløshaugen

NTNU får 3,3 milliarder kroner i forslaget til nytt statsbudsjett.

Foto: Glenn Thomas Nilsen

– Dette var omtrent som forventet. Det er noen positive elementer, blant annet de nye studieplassene, og 2200 nye studentboliger over hele landet. I tillegg følges planen som er lagt i forhold til vitenskapelig utstyr, og det er viktig, for vi har et stort etterslep, sier rektor Torbjørn Digernes ved NTNU til NRK.

Regjeringen foreslår en økning på 20,6 millioner kroner til etablering av 145 nye studieplasser ved NTNU. Det vil også bli opptrapping med nye kull for studieplassene som ble tildelt i 2009. Totalt får NTNU 3,3 milliarder kroner.

Les også: Forskernatt på NTNU

Etterlyser midler til bygg og forskning

Digernes ser at forslaget til statsbudsjettet har en sterkere utdanningsprofil enn forskningsprofil.

NTNU rektor Torbjørn Digernes

Torbjørn Digernes hadde håpet på flere midler til forskning.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Forskningsprofilen i budsjettet er svak. Nye studieplasser og vekst i fri prosjektstøtte er bra, men midlene til forskning er ikke løftet siden 2004. Riktignok er det prisjustert, men til sammenligning har veksten i produksjonen vært nesten 60 prosent.

Les også: NTNUs hjernekraft hylles

Rektoren etterlyser penger til infrastruktur og vedlikehold av bygg.

– Her har vi et betydelig etterslep og store behov vi gjerne skulle gjennomført fortere en det som nå er planlagt.

Les også: Vil danne Ingenører uten grenser

– Budsjett ute av balanse

Selv om Digernes er glad for de nye studieplassene, vil ikke det løse universitetets problemer.

- Studieplassene er et bidrag til å finansiere en vekst som samfunnet trenger, men det fører ikke til større handlingsrom. Vi har et budsjett som er ute av balanse, og altfor lite penger til å dekke driftsomkostninger, særlig i laboratoriene. Det blir ikke rettet opp med profilen til dette stasbudsjettet.

I tillegg til de nye studieplassene får universitetet 5,9 millioner kroner som følge av at midler til Småforsk legges inn under institusjonen. Artsdatabanken får 22, 4 millioner kroner, og BIBSYS, som er universitetsbibliotekets database, får 5,1 millioner kroner.

HIST får 180 nye studieplasser

I forslaget til statsbudsjettet får Høgskolen i Sør-Trøndelag (HIST) 11, 8 millioner kroner til etablering av 180 nye studieplasser. Her vil også pengene gå til opptrapping av nye kull for studieplassene som ble tildelt i 2009.

HIST får også 0, 9 millioner kroner gjennom Småforsk-prosjektet.
I forslaget får høyskolen totalt 672, 1 millioner kroner.

Regjeringen foreslår en økning på 1,8 millioner kroner til Dronning Mauds Minne høgskole for opptrapping av nye kull for studieplassene som ble tildelt i 2009.

Totalt foreslås en bevilgning på 88,9 millioner kroner til høyskolen.

Ikke like fornøyd i Nord

Høgskolen i Nord-Trøndelag får en økning på 3,1 millioner kroner til etablering av 25 nye studieplasser og opptrapping med nye kull for studieplassene som ble tildelt i 2009.

Totalt foreslås en bevilgning på 373 millioner kroner til høyskolen.

Rektor Knut Arve Hovdal sier han er svært overrasket over at det ikke er bevilget penger til Grønn næringsutvikling. Det nye studiet er utviklet i tett kobling mellom næring, forvaltning og høgskole.

– Vi har løftet frem denne saken som viktig for Norge. Statsrådene for forskning og høyere utdanning og landbruk og mat har begge applaudert satsingen. Det gjør at vi finner det underlig at vi ikke får tildelt studieplasser, sier han i en pressemelding.

Nå vil han fortsette å arbeide for finansiering av studiet.

– Vi gir oss ikke. I tiden frem til budsjettet skal vedtas i desember vil vi jobbe hardt for å få et vedtak om finansiering, sier Hovdal.