Hopp til innhold

Nye oljearbeidsplasser i Trondheim

Trondheim kan få mange oljearbeidsplasser i tida som kommer. Det mener næringsminister Trond Giske. I helga var han i byen for å åpne det nye hovedkontoret til Det norske oljeselskap.

Hovedkontoret Det Norske

Det knytter seg store forventninger til Det norske i Trondheim.

Foto: Morten Karlsen / NRK

– Etableringa av dette hovedkontoret betyr at vi kan får et enda sterkere miljø for oljesatsing i Trondheim, sier næringsminister Trond Giske.

– Vi har rekruttert sivilingeniører og annen kompetanse til oljeindustrien gjennom 40 år, men veldig mange av dem har vi sendt ut av Trondheim. Nå kan flere bli igjen og danne grunnlaget for det som skal skje utenfor kysten vår og ikke minst nordover. Vi har jo et stort olje- og gasseventyr foran oss i Nordområdene og Trondheim er godt posisjonert, sier Giske.

Sterkere miljø

Trond Giske

Næringsminister Trond Giske mener oljeselskapet Det norske vil trekke til seg nye aktivitet til Trøndelag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Han tror riktignok ikke at Trondheim kan utkonkurrere Stavanger som oljehovedstad.

– Det var en viktig diskusjon på 70 tallet om oljedirektoratet og Statoil skulle være her eller i Stavanger, men da var trønderne for seint ute. Det vi kan få, er et sterkere miljø med flere arbeidsplasser her som trekker til seg folk og kompetanse.

Nye aktører

Sjef i Det norske, Erik Haugane tror mange nye selskap kommer til å se dagens lys innen olje- og gassvirksomheten i tida som kommer.

Tore O. Sandvik, Erik Haugane, Trond Giske.

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, Administrerende direktør i Den norske oljeselskap, Erik Haugane, næringsminister Trond Giske.

Foto: Morten Karlsen / NRK

– Vi har helt siden vi startet ment at vi skal følge opp det Stortinget har sagt om at hele landet skal brukes i denne virksomheten. Det som er interessant i de neste 40 åra, er at akiviteten er teknisk krevende. Vi får mange nye utfordringer. Vi ser i letevirksomheten at ved siden av Statoil, er det nesten ingen av selskapene som var aktive rundt 2000 som er aktive nå, sier Haugane.

Tiltrekker seg flere

– Dette er viktig for hele landsdelen, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik.

– Vi vet at klyngemiljøer styrker hverandre. Dette gjør at studier ved NTNU og arbeid ved SINTEF blir mer spennende, sier han.

Tre små kinesere på fest for Det Norske

Tre små kinesere på fest for Det norske

Foto: Morten Karlsen / NRK