Hopp til innhold

Jakter verden rundt

Øyvind Christensen fra Trondheim er mannen som reiser jorda rundt for å jakte på løver, elefanter, puma, krokodiller og bjørn.

Christensen har jaktet over store deler av kloden. Løve, leopard, elefant, bøffel, kudu, impala og krokodille i Afrika. Puma og ørkensau i Mexico.

Jaktet i Iran

Han har skutt svart- og brunbjørn, isbjørn, elg og rein i Alaska. Bjørn og elg i Russland. Ibex og argali i Tadsjikistan, Kirgistan, Kasakhstan, Iran, Mongolia og Russland. Elg, villrein og hjort i Norge.

Nå har disse jaktturen blitt til boka "Storviltjegeren" som journalisten og forfatteren Stein Slettebak Wangen har skrevet.

Forretningsmann

Til daglig er Øyvind Christensen forretningsmann i Trondheim, med barn og familie. Men det er jaktinteressen som er hans store besettelse. Han startet forretning for å kunne finansiere jaktturene.

– Det har kostet mange penger å jakte slik jeg har gjort. Derfor var jeg nødt til å finne en måte å tjene nok penger til at jeg kunne reise. sier han.

– Jeg har nok en medfødt jaktinteresse. Jeg ble bergtatt av historiene om min morfar fra Selbu som i perioder levde av å jakte. Jeg drev snarefangst fra jeg var sju-åtte år gammel, og fanget mink, forteller Christensen til NRK.

Opptatt av trofejakt

Øyvind Christensen med en kudu, skutt i Mosambik i 2009.

Øyvind Christensen med en kudu, skutt i Mosambik i 2009.

Foto: Bent Ramberg

Fra 15-16-årsalderen ble jakt Christensens store interesse.

– Jeg slukte alt jeg kom over av tidsskrifter og historier. Derfor ble jeg også opptatt av såkalt trofejakt rundt om i verden. Jeg har stort sett reist verden rundt på jakt, og det er bare Australia jeg ikke har besøkt av kontinentene, forteller han.

Men han har planene klare. Da vil han ta med familien til Australia i løpet av noen år.

Dramatiske episoder

Han har opplevd dramatiske episoder med blant annet løver som angrep, men med årene er skytebegjæret lavere enn før. Han har heller ikke oversikt over hvor mange dyr han har på samvittigheten gjennom årene.

I dag betyr selve naturopplevelsen nesten like mye som jakta.

– Jakta og turene ut i naturen er medisin for meg. Livet er herlig når jeg får være ute, forteller han.

Dårlig samvittighet

Men han har også dårlig samvittighet overfor familien.

– Selv om jeg ikke reiser så langt, er jeg mye borte. Om jeg jakter i Lierne eller i Afrika spiller ikke så stor rolle, for jeg er jo borte likevel, sier Christensen.

Han mener alle jaktturene har gjort han til et mer tolerant menneske.

– Jeg har møtt så mange forskjellige mennesker og lært så mye av de jeg har truffet. Jeg har nok blitt et bedre menneske på grunn av alle turene jeg har hatt. Jeg har venner over hele verden, som jeg også får besøk fra. Jeg har lært mye om konflikter rundt om i verden. Og det er jakta som har gjort at jeg har tatt spranget ut i verden, sier han til NRK.

Reiser til Lierne

Den neste jaktturen går til Lierne på fredag.

– Jeg gleder meg. For du trenger ikke reise så langt nødvendigvis. I Midt-Norge er det et eventyr både til havs og til fjells. Vi bor nemlig midt i paradiset, sier den bereiste storviltjegeren fra Trondheim.

Nå er boka klar for salg. Christensen håper den kan inspirere spesielt byungdom til å komme seg ut på jakt.

– Min kjepphest er at hvis jeg har tent dem til å prøve seg på jakt, ville det vært positivt, sier han.

Vil gi noe tilbake

Med tiden håper han å kunne leie et jaktområde i Mosambik.

– Dette er som et paradis. Her håper jeg å få til noe jeg har drømt om, nemlig å drive konservativ god viltforvaltning som gir inntekter til lokalbefolkningen. På den måten håper jeg det blir penger til å bygge infrastruktur og andre samfunnsnyttige formål.

Det er mulig dette er en romantisk drøm, men det heter jo at man skal forsøke å forfølge drømmene sine, avslutter storviltjegeren.