Hopp til innhold

Krever 18 års fengsel for drap

Mannen som er tiltalt for å ha drept en 29 år gammel kvinne i Trondheim, bør dømmes til 18 års fengsel, mener aktor.

Statsadvokat Per Morten Schjetne.

Per Morten Schjetne la frem sin prosedyre i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag morgen.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Aktor, statsadvokat Per Morten Schjetne, la ned påstand om fengsel i 18 år i sin prosedyre i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag.

– Ble avvist

Schjetne mener drapet på en 29 år gammel kvinne i Trondheim skyldes at den tiltalte 25-åringen ble seksuelt avvist.

Han innledet sin prosedyre med å si det er ubestridt at tiltalte fikk en forventning om seksuell kontakt da han besøkte den 29 år gamle musikkstudenten på Kalvskinnet i Trondheim.

Hadde ikke hatt kjæreste

Tiltalte har sagt at han var klar for sex og forklart at han trodde det ble sex den kvelden han besøkte naboen sin. Schjetne minnet retten om tiltalte aldri har hatt noen kjæreste, og at han ikke har hatt sex med en jente siden 2004.

– Det kan forklare reaksjonen da tiltalte ble avvist, sa aktor.

Schjetne sa også til retten at avdøde tok opp spørsmål om betaling for narkotika, men det er ikke årsaken til det enorme sinnet som ble utløst hos tiltalte. Det har også 25-åringen selv forklart til retten.

Det svartna for tiltalte

Den tiltalte 25-åringen har forklart at det svartna for han. Etter å ha blitt konfrontert med politiforklaringen sin datert 15. januar der han ble spurt hvilke tanker han gjorde seg da han tok kvelertak, svarte tiltalte at han regner med at det var fordi han ble avvist seksuelt.

Han har også fortalt at han ikke skjønner hvorfor han ble så sint, for han er blitt avvist før.

Aktor mener dette beviser at de to ikke hadde samleie før 29-åringen ble drept. Ifølge aktor har ikke tiltalte avvist å ha hatt samleie med den drepte 29-åringen.

Aktor trakk frem at tiltalte om kvelden 7. januar fortalte til rettspsykiatrisk sakkyndig Michael Setsaas at han «brukte kniven til å skjære opp klærne hennes, men at han ikke fikk reisning».

Biologiske bevis

Aktor mener funn av epitel (rester av menneskelig hud) på tiltaltes penis, med DNA av samme type som avdøde, understreker dette.

På rettens nest siste dag la politiet fram resultatet av en fersk analyse av den underbuksa tiltalte hadde på seg på drapstidspunktet. Her er det funnet hudcellemateriale fra fornærmede på innsiden av gylfen.

Aktor mener dette styrker påstanden om at tiltalte har hatt seksuell kontakt med avdøde.

– De biologiske sporene viser i sum at tiltalte klart har hatt samleie med avdøde. Dette må sees i sammenheng med tiltaltes forklaring om at han forventet sex.

Avdøde var lesbisk

Statsadvokat Per Morten Schjetne kom så inn på det forholdet at avdøde var lesbisk, og dermed lite interessert i sex med tiltalte.

Han viste til at verken mora eller kjæresten til avdøde, som kjenner henne best, har kjent til om avdøde noen gang har hatt sex med en mann.

– Tvert imot sier de at avdøde sto frem som lesbisk i ung alder. Hun skal også ha sagt at hun ikke likte tanken på sex med en mann.

Aktoren tar avstand fra det han mener er oppkonstruert tvil.

– Vi vet at hun har handlet metamfetamin og tabletter, men derfra til at hun skal ha «prostituert seg» for å få tak i penger til stoff, er det ingen holdepunkter for, sa aktor til de tre dommerne i saken.

Utelukker andre personer

Aktor utelukker at andre har vært på åstedet og hatt samleie med avdøde rundt eller etter drapstidspunktet.

– For andre personer var det ukjent at hun lå død i leiligheten sin.

Tiltalte har forklart at han la en dyne og en genser over avdøde før han forlot henne. Det lå det på samme måten da hun ble funnet. Dette underbygger ifølge aktor påstanden om at ingen andre har vært der.

Aktor kom så inn på den usikkerheten som fortsatt rår om hvorvidt samleiet skjedde før eller etter drapet. Påtalemyndigheten har kommet til at det er mest sannsynlig at drapet skjedde i sammenheng med den affekten tiltalte var i på drapstidspunktet. Mangelen på tegn til motstand understreker dette.

Aktor var inne på at en slik forståelse av hendelsesforløpet er mest gunstig for tiltalte. Voldtekt har en strafferamme på 15 år, mens liksjending har en strafferamme på to år.

– Tiltalte var bevisst

Juridisk er det slik at den som er psykotisk eller bevisstløs i straffetidspunktet ikke kan straffes. Dette fritaket oppheves ved bevisstløshet forårsaket av selvforskyldt rus.

Schjetne mener retten ikke behøver å vurdere om inntaket av rusmidler var frivillig eller ikke, fordi tiltalte ikke var bevisstløs.

Aktor viser til at de sakkyndige har kommet til at tiltalte har en sviktende hukommelse, men ikke et fullstendig hukommelsestap. Dette tyder på at tiltalte var bevisst i gjerningsøyeblikket.

Hvis retten likevel vil gå inn på å vurdere om tiltalte hadde tatt alkohol og narkotika frivillig, så mener aktor at bevisene peker i retning av frivillighet, både ved inntak av alkohol og narkotika.

– Hårprøvene har ingen betydning for dette spørsmålet om selvforskyldt rus. Det er tilstrekkelig å se på inntaket, sa aktor.

– Han har vært ute på kjøkkenet på et tidspunkt, og hentet kniven som ble brukt på halsen. Dette viser hensiktsforsett, som er et sterkt drapsforsett.

Aktor sammenlikner dette med som om det lå en lad pistol på bordet som benyttes.

Straffeutmålingen

Aktor gikk så inn på forhold som berører straffeutmålingen. Han mener avdøde ikke har provosert fram drapet på seg selv. Hun har nektet seksuell omgang, som hun var i sin fulle rett til å gjøre.

– Dette er noe folk flest, helst menn, må regne med å oppleve, uten å miste besinnelsen.

– Kvelningen og slagene mot hodet har framkalt dødsangst og store smerter hos 29-åringen, sa aktor.

Det at det fant sted et samleie, at klærne var klippet opp og at hun ble liggende bak en ulåst dør i 36 timer virker også skjerpende, ifølge aktor.