Hopp til innhold

Avviser brudd på taushetsplikt

Økokrim hadde ingen betenkeligheter med å levere ut opplysninger om Arvid Birkelands økonomi til brasilianske myndigheter.

Arvid Birkeland

Økokrim mener de har handlet etter FN-konvensjonen i saken mot Arvid Birkeland i Brasil.

Foto: Privat

Selv om de mangelfulle opplysningene førte til at Trondheimsmannen ble fengslet og siktet for hvitvasking, mener Økokrim de var forpliktet av FN-konvensjonen til å svare Brasil.

Sivilombudsmannen(SOM) etterlyste i sommer flere svar fra Økokrim om hvordan norsk politi hadde håndtert saken til Arvid Birkeland.

I svaret datert 18.august viser Økokrim til FN-s konvensjon om grenseoverskridende organisert kriminalitet, som Stortinget sluttet seg til i 2003. Også Brasil har ratifisert den.

Norge er derfor forpliktet til å svare på rettsanmodninger, skriver Økokrim til Sivilombudsmannen.

Avviser brudd på taushetsplikt

Den "foreløpige" rapporten fra Økokrim i april 2007 inneholdt kun objektive opplysninger fra ligningsregisteret og bankopplysninger, står det i brevet.

– Hadde det enda vært bankopplysninger, så ville kanskje det ha hjulpet saken min, sier Arvid Birkeland til nrk.no.

For rapporten Økokrim sendte til Brasil i april 2007 var kun en liste over mine tidligere arbeidsplasser og utskrift av ligningen.

– Dette kan vel ikke kalles svar på en rettsanmodning, spør Birkeland.

Lovlig innførte penger

I ettertid har det vist seg at Økokrims ligningssjekk av Birkeland heller ikke gikk lenger tilbake enn til 2002.

Mens formuen han tjente og skattet av i Norge, ble ført lovleg til Brasil i 2000-2001.

Dette kom først fram da den såkalt "endelige" økonomiske rapporten fra Økokrim ble laget i august 2007.

Men da hadde Birkeland allerede vært fengslet og siktet.

Økokrim avviser også at de kan ha brutt taushetspliken ved igjen å vise til FN-konvensjonen som forplikter landene til å yte hverandre juridisk bistand i etterforskning, forfølgning og rettssaker.

Uansett så dreier dette seg om opplysninger som politiet har innhentet fra norske registre på lovlig måte, og som politiet kan bruke uhindret av en eventuell taushetsplikt som måtte gjelde for de aktuelle registrene, mener Økokrim.

– Positiv betydning for Birkeland

Økokrim viser også til vitnemålet fra norsk politi overfor dommeren i Brasil i september 2007. I brevet skriver Økokrim:

"Forklaringen fra de norske tjenestemennene var utelukkende av positiv betydning for Birkeland, de ble protokollert og inntatt i den brasilianske straffesaken."

Senere har også førstestatsadvokat Geir Kavlie overfor NRK Trøndelag sagt at Birkeland ikke har hvitvasket penger.

Likevel risikerer han fortsatt tiltale og lang fengselstraff og sitter i husarrest i Natal på fjerde året.

Radiointervju levert dommer i Brasil

Dokumentet med avskrift av intervjuet med Kavlie i juni 2008, ble denne uka overlevert til dommeren i saken. Det var en rådgiver ved advokatkontoret til Sigurd Klomsæt som personleg overleverte dokumentet i Natal.

Birkelands brasilianske advokat Guilherme Doval har sagt til NRK at uttalelsene fra den norske førstestatsadvokaten kan være det som trengs for at tiltalen mot Birkeland frafalles.

Saken startet da to trøndere 8. mai 2007 ble arrestert i Brasil og siktet for hvitvasking og skatteunndragelser. Brasiliansk politi var raskt ute med å koble de to trønderne til B-gjengen. Denne koblingen er senere avvist.