Hopp til innhold

Lønnsvekst for bønder

Det ser ut til å blit tidenes inntektsvekst for norske bønder, med 30 000 kroner i år.

Bønder på Agder

Bøndene går lysere tider i møte.

Foto: Espen Bierud / NRK

Det er Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning som presenterer disse tallene i dag. Gjennomsnittslønna til en bonde ligger nå på 216 300 kroner.

– Fortsatt lav lønn

– Årets lønnsøkning er bra, men vi ligger så lavt fra før at de fleste fortsatt vil ha en lav lønn sammenlignet med de fleste andre, sier bondelagsleder i Nord-Trøndelag, Trine Hasvang Vaag.

Hasvang Vaag sier disse tallene så langt bare er en prognose, men hun håper de slår til.

– Vi trenger pengene sårt, og har hatt bedre jordbruksoppgjør de siste årene. Men vi ligger fortsatt langt etter de øvrige yrkesgruppene, selv om vi de fire siste årene har tjent ca. 4000 kroner mer enn andre grupper, sier bondelagslederen.

Venter bedre oppgjør

leder Trine Hasvang Vaag i Nord-Trøndelag Bondelag

Trine Hasvang Vaag er leder i Nord-Trøndelag bondelag.

Foto: Bondelaget

Hun tror ikke disse pengene vil ha så stor betydning for den enkelte bondens økonomi, men er glad for at lønnsgapet ikke vokser lenger.

– Så blir det jo opp til politikerne om vi skal få enda bedre oppgjør de neste årene. Vi mener jo at matproduksjon bare vil bli viktigere i framtida, og da må også inntektene våre opp, sier hun til NRK.

Lavere renter

Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning forklarer økningen med økte direkte produksjonstilskudd og lavere renter. Samtidig øker inntektene, spesielt fra melk. Melkeprisen har økt 3,1 prosent, mens kjøttprodusentenes inntektsvekst skyldes økt volum og en prisøkning på 0,6 prosent.

— Lav vekst i jordbrukets kostnader bidrar samtidig til inntektsveksten, sier direktør Ivar Pettersen til Nationen .