Hopp til innhold

Fornøyd festivalsjef etter åpningen

Festivaldirektøren Randi Wenche Haugen er lettet etter dagens åpning av Olavsfestdagene.

Direktør for Olavsfestdagene Randi Wenche Haugen

Randi Wenche Haugen gleder seg til sju dager med festival i Trondheim.

Foto: NRK

– Jeg har det veldig bra, for dette gikk akkurat etter planen, sier Randi Wenche Haugen til NRK rett etter at den sju dager lange festivalen har startet.

De 48. Olavsfestdagene ble offisielt åpnet av kulturminister Anniken Huitfeldt klokken 13, og flere tusen tilskuere fikk med seg åpningsshowet i den strålende solen.

Blant overraskelsene som møtte publikum var historiens første utdeling av Arve Tellefsens musikerpris.

Fra scenen ble det offentliggjort at den norske fiolinisten Vilde Frang (23) er den første til å få prisen på 100.000 kroner. En pris som Olavsfestdagene har som mål å dele ut hvert år.

Vet ikke hvordan det går i år


Før fjorårets Olavsfestdager var dette bare en drømmesituasjon for festivalen, som var nær ved å bli lagt ned på grunn av økonomiske problemer.

Men det var før Randi Wenche Haugen kom inn som festivaldirektør.

Med henne bak spakene styrte festivalen unna nedleggelsen, og fjorårets overskudd var en stor suksess.

Direktøren tør ikke å spå noe ennå om festivalen også i år kan gå i pluss.

– Det er umulig å si. Det er to faktorer vi ikke har kontroll på, og det er været og publikum. Alt det andre mener jeg at vi har veldig god kontroll på, sier Haugen.

– Skal være noe for alle

Festivalledelsen har en vanskelig jobb. De skal prøve å trekke til seg så mye publikum som mulig, samtidig som de har et overordnet mål om å gjenreise og styrke Trondheim som et nasjonalt kirkelig og kulturelt kraftsentrum. Det fører til et program som mange har ulike meninger om.

– Vi har valgt å beholde et bredt uttrykk, men samtidig tydeliggjøre et fokus og en kjerne i festivalen, forklarer Haugen.

Festivaldirektøren trekker fram kronprinsessens besøk og den store salmekvelden i Borggården som årets unike opplevelser under Olavsfestdagene.

Hun mener at festivalen skal være noe for alle, selv om festdagene har et klart kristent fokus.

– Vi skal klare å kommunisere et budskap, men også glede, overraske og underholde, slik at alle vanlige mennesker skal føle at dette er noe for dem, sier hun.