Hopp til innhold

Hva ser en svaksynt?

I utstillingen ”Mer enn ingenting” har landets dyktigste fotografer tolket hvordan verden ser ut fra perspektivet til svaksynte personer.

Utstillingen vises nå i Dokkparken ved Solsiden i Trondheim. I utstillingen har fotografene fått i oppgave å ta bilder slik en synshemmet person ville sett det. Som utgangspunkt har de hatt ti forskjellige synshemninger.
Bildene skal gi seende inntrykk av hvordan synshemmede opplever verden. Den har vært vist i Oslo, Drammen og Fredrikstad, og nå er det Trondheim sin tur.

– Din elskede er uten ansikt

– En verden der solen alltid skinner bak en diger flekk på himmelen, der den vakre fullmånen viste seg å være et gatelys og der din elskede ikke har noe fjes, er sitater fra orienteringen som følger med.
Noen svaksynte ser verden som en tunnel der bare senteret er synlig. Andre ser kun det som er rundt, mens midten fortoner seg som en mørk flekk.

Synshemmede har bidratt ved å samarbeide med fotografene, og samtlige av de som deltok i prosesssen har gitt uttrykk for at bildene har blitt gode tolkninger av deres synshemning.

Delvis blind som 21-åring

Dhita Siauw

- Ved å gjenskape synsoppfatningen til blinde og svaksynte gjennom fotokunst, kan omverdenen få et innblikk i hva vi faktisk ser, sier Dhita Siauw.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Leder for prosjektet, Dhita Siauw (34), er selv sterkt svaksynt. Han er kjent fra Oslos undergrunnsscene, som musiker, produsent og som grunnlegger av steder som Barongsai og Revolver. Han har fått sin kunstneriske "oppdragelse" av sin gode venn Terje Brofoss, bedre kjent som Pushwagner.

– Jeg tror mange tenker at hvis du er synshemmet så er verden helt svart – som å lukke øynene. Men slik er det ikke. Vår verden er verken svart eller grå. Men det vi ser, er vanskelig å beskrive med ord. Ved å gjenskape synsoppfatningen til blinde og svaksynte gjennom fotokunst, kan omverdenen få et innblikk i hva vi faktisk ser, sier Dhita Siauw.

Fotografene og Munch


Fotoutstillingen organiseres av Norges Blindeforbund. Fotografene som har deltatt er, Marcel Lelienhof, Knut Bry, Per Heimly, Erle Kyllingmark og Christian Houge, Bård Ek, Julie Pike, Espen Lystad, Tom Sandberg, Guri Dahl, Damian Heinisch, Lisa Westgaard, Anton Soggiu, Siren Lauvdal, Johs. Bøe, Rune Bendiksen, Pia de Mailly og Johannes W. Berg.

I tillegg har Munch-museet lånt ut trykk av bilder som Edvard Munch malte da han hadde synsproblemer. Munch skildrer hvordan flekker i synsfeltet dekker over deler av synsfeltet. Det er første gang disse bildene vises for publikum.