Hopp til innhold

Økokrim kan ha brutt taushetsplikt

Sivilombudsmannen (SOM) er ikke fornøyd med svarene Økokrim har gitt i saken til Arvid Birkeland.

Arvid Birkeland

Sivilombudsmannen er kritisk til Økokrim i birkelandsaken.

Foto: TERJE SVAAN / Adresseavisen

Ombudsmannen etterlyser det rettslige grunnlaget for at Økokrim kan ha utlevert delvis taushetsbelagte opplysninger til brasiliansk
politi før Birkeland ble arrestert for tre år siden.


I juni varslet SOM en avgjørelse på klagen fra Birkeland. Men nå krever ombudsmannen flere svar fra Økokrim før de kan ta en avgjørelse om Trondheimsmannen har fått ivaretatt sine interesser som norsk statsborger i Brasil.

I et nytt brev til Økokrim går det fram at Sivilombudsmannen stiller seg svært kritisk til Økokrims behandling av saken.

Brøt Økokrim taushetsplikten?

Arvid Birkeland var en av rundt 20 nordmenn som ble arrestert og fengslet Natal i mai 2007, mistenkt for blant annet hvitvasking av penger. Økokrim har vist til FN-s konvensjon mot transnasjonal organisert kriminalitet for hvorfor de utleverte opplysninger om Birkelands økonomi i Norge til brasiliansk politi.

Opplysningene viste seg å være gale og mangelfulle. Økokrim har senere vedgått at ingenting tyder på at Birkeland har hvitvasket penger.

Sivilombudsmannen mener opplysningene Økokrim ga til brasiliansk politi og som var den direkte årsaken til at Birkeland ble fengslet og tiltalt, delvis kan være taushetsbelagte opplysninger. SOM ber derfor Økokrim gjøre nærmere rede for det rettslige grunnlaget for å utlevere opplysningene til et annet land.

Halvannet år uten å sjekke saken.

I oktober 2007 overleverte Økokrim en ny og endelig økonomisk rapport til Brasil. Vedleggene viste at pengene Birkeland investerte i egen restaurant og bolig i Brasil var skattet og ført ut av Norge på lovlig vis.

Sivilombudsmannen spør Økokrim om de vurderte å forvisse seg om denne rapporten hadde kommet fram til rett instans i Brasil, noe det viste seg at den ikke hadde gjort. Det tok halvannet år før Økokrim bestemte seg for å sende rapporten på nytt i april 2009, etter at NRK Trøndelag tok opp saken. Men fortsatt er vedleggene ikke oversatt til portugisisk.

Selv om ikke Norge folkerettslig er forpliktet til å oversette, antyder SOM at Økokrim bør vurdere å gjøre dette, slik at Birkelands sak blir opplyst best mulig.

Risikerer fortsatt fengsel

På tross av at førstestatsadvokat Geir Kavli i Økokrim også muntlig overfor NRK Trøndelag har sagt at ingenting tyder på at Arvid Birkeland har hvitvasket penger i Brasil, risikerer han mange års fengsel dersom det skulle bli en rettssak.

Birkeland venter fortsatt på den endelige tiltalen. Da har han 20 dager på seg til å forberede saken, før dommeren avgjør den, uten en formell rettssak, slik loven er i Brasil.

Nå må Økokrim svare på de kritiske spørsmålene fra Sivilombudsmannen innen 5 uker.

Deretter får Arvid Birkeland også mulighet til å uttale seg på nytt, før SOM avgjør om norsk forvaltningsskikk er fulgt.

Birkeland har flere ganger søkt om å få reise til Norge, men har fått avslag med henvisning til tiltalen. Alle hans økonomiske midler er fortsatt beslaglagt og restauranten han drev i Natal ligger i ruiner.

Den ble konfiskert av brasilianske myndigheter da han ble arrestert i mai for tre år siden på bakgrunn av det som har vist seg å være mangelfulle opplysninger fra norsk Økokrim.