Hopp til innhold

Flåtten sprer seg til nye steder

Veterinærer over hele landet melder at flåtten trekker nærmere plasser den ikke har vært før.

Flått

Dette krypet sprer seg til stadig flere områder, sier flere veterinærer.

I Trondheim har veterinærene fått mange meldinger fra hunde- og katteeiere som har fått flått på kjæledyra sine. Flere av disse bor nærmere byen enn dyrlegene tidligere har registert.

– De siste årene har vi hatt saker fra bydeler som Tiller og Heimdal. Så flåtten kommer lengre og lengre inn mot byen, sier Kjersti Rosenau, som er veterinærassistent ved Heimdal Dyreklinikk i Trondheim til NRK.no.

Nytt flåttår

Det er fortsatt mest flått ved kysten, men Rosenau mener det lille krypet sprer seg mer til steder den ikke har pleid å være før.

I Bergen er også tendensen klar.

– Flåtten flytter nærmere byen, sier veterinær Ulf Erlandsen ved Tertnes dyreklinikk.

– Det har vært en eksplosjon i hjortebestanden i det siste, fordi det har blitt mer vegetasjon i ytre kyststrøk. Flåtten sprer seg sammen med hjorten. Dessuten lever folk tettere innpå naturen også, og der gjør at hunder og katter er mer utsatt.

Flått på hjort

Hjorten tar med seg flåtten nærmere Bergens-området, mener veterinær Erlandsen.

Foto: Steinar Lote / NRK

Mange vil forebygge

Ved Oslo Dyreklinikk forteller veterinær Renate Sjøli at det alltid har vært flått i hennes område. Hun er travel for tida.

– Det er mye flått nå. Vi merker det best ved at vi skriver ut 20 til 30 resepter hver dag på produkter som forebygger mot flått. Flåttbårne infeksjoner ser vi ikke så mye av, og det er nok fordi folk er flinke til å behandle mot det, spesielt på hund.

Sjøli mener også det blir mer av krypet.

– Det er mer av den nå, enn bare for åtte til ti år siden. I Trøndelag har den ikke vært så utbredd før, men den har spredd seg der også. Og den er jo til og med sett i Nordland.

Kryper nordover

– Det er gradvis økende. Vi har hatt noen få hunder inne med flått i år, men foreløpig har det vært rolig. Men så har de vært ganske kaldt ei stund også, sier Hanne Myrnes som er veterinær ved Bodø Dyreklinikk.

Det begynner å bli noen år siden flåtten krøp nordover, forteller hun.

– Vi har hatt flått her i ti år eller mer. Så langt er det ikke påvist borreliasmitte hos dyr som bare har vært her i området, så vidt jeg vet.

Hundeeiere passer best på

Alt oppstyret rundt flåtten de siste årene har gjort at spesielt hundeeiere er mer på vakt og sjekker Fido oftere.

– Folk har blitt mer oppmerksom på det og de fjerner de flåtten raskt. Flåtten må jo sitte på i 24 timer for å få infeksjoner, og når folk fjerner den fort er nok det grunnen til at vi ikke ser så mange syke dyr, tror veterinær Sjøli i Oslo.

Hun mener en av grunnene til at folk passer på, er at de også kan bli bitt selv. Men ikke alle er like flinke.

– Katteeiere glemmer å forebygge, så vi må minne dem på det. Samtidig ser vi veldig lite infeksjoner hos katt. Grunnen vet vi ikke helt, men det kan jo være fordi at katten også er flinkere til å vaske seg selv.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kjerringråd er ikke smartest

Det finnes mange ulike tips og triks for å unngå at kjæledyrene blir bitt av flåtten. Noen gir hunden hvitløk, men veterinær Ulf Erlandsen i Bergen anbefaler sterkt folk å oppsøke ekspertisen.

– Folk bruker for eksempel sitronbånd og treoljer, og det får man ikke effekt av. Det er bare tull.

Veterinær Renate Sjøli i Oslo er enig.

– Det er viktig at folk bruker preparater fra veterinær, det er jo en grunn til at de er reseptbelagte. Det finnes mye på markedet som ikke har dokumentert effekt, og vi har fått inn dyr med sterke bivirkinger etter å ha brukt stoff som er kjøpt i dyrebutikker og i utlandet.

De har begge to gode tips for å unngå at hunden blir bitt. Et spesielt halsbånd fungerer veldig bra, sier Sjøli.

– Det setter vi på på begynnelsen av sommeren, da slipper de å bruke «spot on»-preparater. Men det er viktig å huske at stoffet i halsbåndet er giftig for katt, så hvis hunden bor sammen med katter kan man ikke bruke det, forteller hun.

Flått

Det er viktig å fjerne flåtten så raskt som mulig, for å unngå at dyret kan få betennelse eller infeksjoner.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX