Hopp til innhold

Mye sau langs vegene i sommer

Bilistene må være oppmerksomme på sauer langs vegene i beitesesongen. – Vi må ha flere gjerder, mener vogntogsjåfører.

sau i veien

– Sauene burde vært stengt ute fra vegene forlengst, mener vogntogsjåfører.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Om sommeren trekker mange sauer ned til varm asfalt på vegene.

– Det må bilistene ta hensyn til, sier utmarksrådgiver i Norsk sau og geit, Håvard Øyrehagen.

Han mener økende fart er et problem.

Vogntogsjåfører sier til NRK.no at de er lei av å kjøre på veier fulle av sau og at mange vegstrekninger burde vært gjerdet inn.

Etterlengtet

Nå blir det gjerde på de mest utsatte stedene i Nord-Trøndelag, mellom Gartland og Høylandet. Det er trafikksikkerhetsutvalget i fylket som vil bevilge 250 000 kroner for å bygge gjerde.

– Det er på tide. Gjerder skulle vært bygd for mange år siden. Det har hendt mer enn en gang at jeg har vært ute av bilen for å jage dem bort for i det hele tatt å komme fram, sier langtransportsjåfør, Vagn Schmidt.

Han kjører hver dag på strekninga mellom Gartland og Høylandet og i sommerhalvåret er det fullt av sau i veibanen. Sjåfører har lenge klaga på dette. Daglig kjører det 17 vogntog frem og tilbake langs denne ruta.

– Situasjonen er helt forferdelig. Om jeg en gang i framtida kjører på en sau tar jeg den unna og kaster den ved siden av vegen og sier ingen ting, for den mannen som passer på sauen har gjort en elendig jobb, sier han.

Full forståelse

Trafikksikkerhetsutvalget i Nord-Trøndelag forstår behovet, sier leder i utvalget, Edvard Øfsti.

– Vi opplever en del påkjørsler og unødvendige lidelser og så er det påkjenninga for de som kjører trailerene, sier han.

Også Norsk sau og geit er positiv til offentlige gjerder.

– Dette er et bra tiltak, og det er mange områder der bøndene ikke har gjerdeplikt, sier Øyrehagen.

Men det endrer ikke behovet for at sjåfører må ta hensyn til at det finnes sau i veibanen, mener han.

Lite problem

Sauebonde Steinar Gartland fra Grong, ønsker gjerdet velkommen. Han mister gjennomsnittlig to sauer i sesongen på grunn av trafikkuhell, men han synes ikke at det er et veldig stort problem.

– Gjerdebygging er kostnad som ikke er så liten, så jeg vet ikke om det er fornuftig for samfunnet å bruke disse pengene på det.

Sånn som det er i dag, når sauene ligger på vegen, så må en bare ta hensyn til dem og senke farten. Det gjør jo de fleste, men ikke alle, sier han.