Hopp til innhold

Barna venter fortsatt på forsikringspengene

Seks år etter at Marita Strøm ble skutt og drep i Irak, venter barna fortsatt på forsikringspengene etter sin mor.

Marita Strøm

Marita Strøm ble drept av sin ektemenn mens de var på ferie i Irak.

Foto: privat

Ifølge gjeldende rettspraksis er det Strøms ektemann, Osman Omar Osman, som har krav på pengene. Han sitter i fengsel i Irak, dømt for drapet på sin kone.

- Det er helt urimelig at Osman får disse pengene. Derfor har vi tatt ut stevning i Namdal-tingrett der vi legger ned påstand om at Osman fradømmes retten til disse pengene og at hele beløpet skal gå til barna, sier jentenes advokat, Endre Lysø.

Drept på ferie
Osman

Osman Omar Osman sitter er dømt til døden for drapet på sin kone.

Foto: Kjell A. Olsen, Adresseavisen

Forsikringspengene etter Namsos-kvinna Marita Størm ligger fortsatt hos Norges Bank. Hennes tre barn får ingenting før en norsk rett bestemmer at barna, og ikke mannen som drepte deres mor, skal ha pengene.

- Vi har forsøkt å løse saken utenfor rettsystemet. Det har vi gjort ved å klage på vedtaket Norges Bank har gjort om la pengene stå i banken fordi det er tvil om hvem som har krav på dem, sier Lysø.

Det var i september 2004 at Osman Omar Osman tok med kona Marita Strøm og de tre jentene deres med på ferie i sitt hjemland Irak. I en bil skyter Osman sin kone rett foran øynene på barna som den gangen var ett, to og fire år gamle.

I dag soner Osman dommen for drapet i et fengsel i Nord-Irak.

- Loven kan verken vi, eller noen andre, sette til side. Der må man bare følge de prosedyrene som gjelder, sier statssekretær Ole Morten Geving i Finansdepartementet.

- Jeg tror ikke det er noen tvil om hvem pengene tilhører. Men jeg tror også at folk skjønner at vi må ha et regelverk som gjør at visse prosedyrer må følges.

Håper på løsning

Og det kan fortsatt gå en stund før barna får utbetalt pengene.

- Jeg antar at dette vil bli behandlet i tingretten i løpet av høsten. Da håper jeg at vi kan ha en dom før jul en gang, sier Lysø.