Hopp til innhold

Dette er kirkerommet i Røros kirke!

Stillaser, verktøy og arbeidsmaskiner fyller det ærverdige kirkerommet.

Røros kirke under renovering

Røros kirke renoveres for 72 millioner kroner.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Det er vanskelig å tenke seg hvordan kirkerommet i Røros kirke, eller Bergstadens Ziir som den også kalles, ser ut til vanlig. Restaureringsarbeidet går sin gang og nå arbeides det for fullt med tak og vegger, så derfor står det stillaser på kryss og tvers alle vegne.

Nasjonalmuseet i Danmark hjelper til

Det var før jul 2009 kirka ble rensket for inventar og invadert av håndverkere. Gulvplankene ble plukket ut, behandlet og lagt på igjen og er nå godt tildekket og bevart.

Nå er det arbeid med de lyse flatene i tak og vegger, samt rensing av marmoreringa på søyler og vegger som pågår, og det er dette arbeidet som krever stillaset som fyller kirkerommet. Det er fagfolk fra bevaringsavdelingen ved Nasjonalmuseet i Danmark som utfører det arbeidet.

- Kirka kommer til å framstå mye lysere enn den var før nå som de lyse flatene blir pusset og malt, sier kirkeverge Bjørg Helen Skjerdingstad.

Originalmaling fra 1784

Søylene og brystningen på veggflatene er marmorert i en blåtone, og det er fortsatt originalmalinga som vises. Disse flatene blir forsiktig renset, og skader blir nøye retusjert av spesialistene fra Nasjonalmuseet i Danmark.

- Malinga har holdt seg bemerkelsesverdig godt, og alt blir veldig fint når det blir renset, sier kirkevergen.

En del av utsmykningen er dekket med bladgull. Oppussingen av det er også danskenes oppgave.

Alle som er glade i Røros kirke setter pris på restaureringa som nå skjer, men samtidig ser de fram til at den blir ferdig. Planen er at kirka skal stå klar til jul, og det ser ut til at tidsplanen kan stemme.

9. juli skal folkene fra Nasjonalmuseet ha gjort seg ferdig så da kan stillasene demonteres.
- Deretter kan vi få på plass benker og inventar igjen, og så skal vi glede oss til å ta imot folket til jul, kirkeverge Bjørg Helen Skjerdingstad.

Røros kirke

Til jul 2010 skal Røros kirke framstå i nypusset prakt.

Foto: Erland Knutsen / NRK