Hopp til innhold

Slakter Verdals gransking

Fagfolk slakter granskingen av hvorfor Verdal kommune ikke politianmeldte sexovergrep mot en utviklingshemmet kvinne.

Verdal rådhus

Sist uke offentliggjorde Verdal kommune granskingsrapporten som konkluderte med at kommunen burde ha anmeldt overgrepet fra 1995.

Foto: Frank Almås / NRK

Både forsker på varsling ved Universitetet i Bergen, Birthe Taraldset, og førstestatsadvokat ved Statsadvokatene i Trøndelag, Bjørn Kristian Soknes , sier til Dagbladet at de er sterkt kritiske til rapporten og at kommunelederne i Verdal forsvarer at de ikke politianmeldte overgrep mot en utviklingshemmet kvinne.

Manglende rettssikkerhet

- Den utviklingshemmedes rettssikkerhet er ikke vurdert, sier forsker på varsling, Birthe Taraldset.

- Den utviklingshemmedes rettssikkerhet er ikke vurdert, sier forsker på varsling, Birthe Taraldset.

Foto: Universitetet i Bergen

- Jeg tror ikke dette handler om en spesiell kultur i Verdal. Overgrepssaken viser at det er behov for en full gjennomgang av utviklingshemmedes rettssikkerhet, sier varslerekspert Taraldset i tirsdagens papirutgave av Dagbladet .

Dagbladet avdekket 17. mars i år at hele toppledelsen i Verdal kommune i 1995 visste at en psykisk utviklingshemmet kvinne var blitt gravid etter seksuelle overgrep fra en arbeidsleder ved den kommunale skjermede bedriften Verdal ASVO. Også bedriftsledelsen, Fylkesmannen og Innherred sykehus visste. Likevel ble ikke arbeidslederen politianmeldt. Kommunen medvirket til abort og sterilisering, uten å informere pårørende. Fem år seinere forgrep mannen seg på kvinnen igjen. Dette overgrepet ble han dømt for i 2001.

- Burde anmeldt, men ......

Sist uke offentliggjorde Verdal kommune granskingsrapporten som konkluderte med at kommunen burde ha anmeldt overgrepet fra 1995, men at det var forståelig at det ikke ble gjort, hovedsakelig av hensyn til den funksjonshemmede kvinnen.

Mange ubesvarte spørsmål

Bjørn Kristian Soknes

Rapporten viser et klart behov for innskjerping av plikten til å varsle, sier Soknes.

Foto: Oddleif Løset / NRK

- Rapporten skal ikke peke ut syndebukker, men poenget burde jo være å finne hvilket ansvar de ulike involverte hadde. Den utviklingshemmedes rettssikkerhet er ikke vurdert, og dermed blir resultatet ansvarspulverisering, sier Birthe Taraldset. Hun mener listen over ubesvarte spørsmål om rettssikkerhet er endeløs.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes ved Statsadvokatene i Trøndelag, reagerer også sterkt på holdningene i rapporten.
- Den viser et klart behov for innskjerping av plikten til å varsle om mulige seksuelle overgrep, for å avverge nye, sier Soknes til Dagbladet.

Verdalsordfører Bjørn Iversen som bestilte rapporten, har ingen kommentarer til kritikken som blir reist.

Gransker Ole Meier Kjerkol påpeker at rapporten ikke er en juridisk gjennomgang.