Hopp til innhold

Politiet kjører på sommerdekk

Mens snøen laver ned i Trøndelag har politiet i Trondheim gått over til sommerdekk. Trygg Trafikk er ikke imponert.

Snø i mai

Byneset er en del av Trondheim og trondheimspolitiets arbeidsmråde. Slik så det ut i går morges.

Foto: mms-foto

Buss mot bil på Leira

Tirsdag morgen: Buss mot bil på glatta på Bjørkmyr.

Foto: Ståle Tonning / NRK
Snø i mai

Slik så det ut på Bjørkmyr tirsdag morgen.

Foto: mms-foto
Snø i mai

I Skaun måtte Falck sette på kjetting for å gjennomføre en bergingsjobb søndag.

Foto: mms-foto
Snøvær i mai

Dette synet møtte mange bilførere på Byåsen i morges. Dette bildet er fra Kyrksæterøra, i går morges.

Foto: mms-foto
Kollisjon Tempe

Tirsdag morgen. Kollisjon på Tempe.

Foto: Ståle Tonning / NRK

Den siste uka har det snødd så og si hver natt i Trondheim og Trøndelag. Det har skapt mys usikkerhet for mange trønderske bilførere som allerede har lagt om til somemrdekk. Kan de kjøre ut om morgenen dersom det er glatt på veiene.

I natt har det vært spesielt ille. På Bjørkmyr i Trondheim kolliderte en bussog en personbil i dag tidlig ved 8-tida. Det var svært glatt på stedet.

Mandag advarte NAF i Trondheim bilistene mot å kjøre ut med sommerdekk. Skift dekk eller la bilen stå, var det klare budskapet, en oppfordring trondheimspolitiet ikke har fulgt.

– Vi har stort sett gått over til sommerdekk på våre biler. Jeg har ikke inntrykk av at dette er noe problem for politiet i Trondheim, sier bilsjef Fred Nilsen i Sør- Trøndelag politidistrikt til NRK.

NRK har blitt kontaktet av lyttere som har hørt polititjenestemenn advare hverandre over politiradio om glatte veier natt til tirsdag.

– Hvis det blir krise, vil vi selvfølgelig legge om til piggdekk igjen, sier Nilsen.

– Når er det krise?

– Det er en løpende vurdering som hver enkelt sjåfør må ta, akkurat som i resten av samfunnet.

Trygg Trafikk er skuffet

Hos Trygg Trafikk blir de lettere overrasket når NRK informerer dem om hvordan Trondheimspolitiets skor bilene sine nå som vi har en mai-vinter.

– Jeg må si jeg er litt skuffet, sier direktør Kari Sandberg, som løfter en aldri så liten pekefinger til politiet.

– Jeg forventer mer av politiet enn andre. Politiet arbeider tross alt med sikkerhet og trafikk, så det bør ha et ekstra fokus på føre og dekk.

Trygg Trafikk oppfordrer generelt alle bilførere til å avpasse farten etter forholdene. Vi må kjøre mest mulig trafikksikkert.

– Aldri sommerdekk på snø

Kari Sanberg er klar på at somemrdekk og snø ikke henger sammen.

– Når det er snø kan vi ganske enkelt ikke kjøre med sommerdekk. Folk må ta konsekvensene av årstida og legge tilbake til vinterdekk.

Sandberg mener det blir feil å overlate ansvaret for om utrykningskjøretøyer er riktig skodd til den politimann som tilfeldigvis får utlevert politibilen.

Hun får bekreftet fra sin lokale representant at det har vært vanskelige kjøreforhold i Trondheim og Trøndelag de siste dagene.

– Jeg er glad jeg hadde vinterdekk i dag tidlig da jeg kjørte ut til Flakk-ferga, sier Trygg Trafikks distriktsleder i Sør-Trøndelag Bård Morten Johansen.

– Det var vinterføre med én gang jeg kom litt opp i høyden.

Ambulansene kjører på vinterdekk

Hos Vinje Transport er de ikke like optimistiske på vegne av våren.

– Vi har lagt om til sommerdekk på bare én av våre ambulanser, sier områdesjef Per Nyheim i Vinjes Ambulansetjeneste. resten av bilene har gode vinterdekk.

– Vi må kunne kjøre oppdrag under alle slags forhold, og nå har været vært for ustabilt tila t vi har kunne legge om til sommerdekk.

Bergingsbiler med sommerdekk

Dersom du kjører på sommerdekk og trenger assistanse på glattisen er det ikke sikkert bergingsbilen kommer deg umiddelbart til unnsetning. Hos Falck kjører nemlig halve bilparken på sommerdekk.

Vaktleder Jim Wold i Falck Trondheim sier de har tre bergingsbiler med sommerdekk og 4 biler med vinterdekk.

– Men vi har veldig gode sommerdekk, da.

La på kjetting

– I helga måtte en av Falcks bergingsbiler med sommerdekk legge på kjetting for å få utført et oppdrag i Skaun kommune, sier Jim Wold til NRK.

Også Viking redningstjeneste i Trondheim har beholdt vinterdekk til halve bilparken sin. Viking har hatt flere redningsoppdrag etter utforkjøringer på Ringvål, Byåsen og Heimdal.

- Ingen gebyr før bjørka er grønn

De siste dagenes snøvær har fått mange trøndere til å la bilen stå, eller kjøre med hjertet i halsen – på sommerdekk. Mange trønderske bilister har beholdt sommerdekkene på fordi de har vært redde for å bli tatt i piggdekk-kontroll etter den offisielle datoen 15. april.

Trafikkfagansvarlig Knut Sivertsen ved Sør-Trøndelag politidistrikt kan berolige alle med at de neppe setter i verk piggdekk-kontroller med det første.

– Først når bjørka er grønn og måltrosten har klekka ut egga sine, da tar vi fram gebyrblokka.