Hopp til innhold

Flere bjørner i Trøndelag

Bjørnestammen i Trøndelag vokser, viser nye tall fra Direktoratet for naturforvaltning .

Bjørnen
Foto: Nævra, Arne / Nævra, Arne

I Nord-Trøndelag har bjørnestammen vokst fra 25 individer i 2006 til 45 i 2009.

Basert på innsamlinger gjennom fem år synes det nå klart at hovedområdene for hunnbjørn i Norge er Sør-Varanger i Finnmark, Bardu i Troms, Lierne og Trysil i Hedmark.

Hunnbjørn i Namdalen

Det er gjennom flere år påvist noen få hunnbjørn i Anárjohka og nærliggende områder i Finnmark, samt Målselv i Troms.

I 2009 ble det også påvist hunnbjørn i Grong og Namsskogan, samt Engerdal i Hedmark. I fjor har DNA-analyser påvist 164 brunbjørner i Norge, det høyeste antallet siden målingene startet. Men fortsatt er kjønnsfordelingen skjev.

Blant 1.417 innsamlede brunbjørnprøver har Bioforsk Svanhovd påvist en stamme på 164 brunbjørn (ursus arctos) i 2009. Disse lunter rundt i skogene i Finnmark, Troms, Nordland, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Hedmark, Oppland og Buskerud, melder Direktoratet for naturforvaltning.

Uklart om stammen vokser

Det er vanskelig å slå fast om bjørnebestanden faktisk har økt, selv om antall påvisninger økte med 44 fra 2008.

– Flere prøver, bedre håndtering i felt samt mottak i laboratorium bidrar nok til en del av den observerte økningen, sier leder Ingvild Wartiainen ved Bioforsk Jord og miljø Svanhovd i Kirkenes.

Totalt var kjønnsfordelingen i 2009 30 prosent hunnbjørn og 70 prosent hannbjørn. Fordelingen er noenlunde lik fra de siste årene, men Hedmark doblet i fjor sin binnebestand fra fem til ti.

Fem til sju hanner

Brunbjørnbinner er imidlertid kjent for å pare seg med om lag fem til sju hanner i brunsttiden, som er rett rundt hjørnet, ifølge Wikipedia.

DNA-analyser for å kontrollere brunbjørnbestanden har vært en del av det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt siden 2005. Noen av bjørnene som er registrert i Norge, farter trolig litt fram og tilbake over grensa. 31 av dem er nemlig sannsynligvis identiske med individer registrert i Sverige.