Hopp til innhold

Forstår, men godtar ikke jødehets

Lærerne må forklare barn forskjellen på staten Israel og jødene som folkegruppe, sier professor Arnulf Kolstad ved NTNU i Trondheim.

Arnulf Kolstad

Arnulf Kolstad godtar ikke antisemittisme, men forstår at Israels politikk påvirker barnas ordbruk.

Foto: May Reppen-Gjelseth / NRK

Tidligere har forstanderen ved det mosaiske trossamfunn i Trondheim Rita Abrahamsen gått ut med påstander om at ordet «jøde» brukes som skjellsord, og at jødiske skolebarn mobbes.

Abrahamsen er redd for at misnøye med Israels politikk får lærere til å tolerere ordet «jøde» som skjellsord. Til det svarer lederen for Utdanningsforbundet i Sør-Trøndelag Lisbeth Strickert at lærere skal ha nulltoleranse for antisemittisme.

Ikke spesielt for jøder

– Det er naturlig at Israel kan bli fremstilt negativt i en undervisningssituasjon, men det er viktig at lærerne er i stand til å forklare barn forskjellen på Israels politikk og jødene som folkegruppe, sier professor i sosialpsykologi ved NTNU Arnulf Kolstad.

Han har dermed ingen problemer med å forstå den frustrasjonen som jødiske foreldre føler når ordet «jøde» blir brukt som skjellsord i skolen.

Kolstad vil ikke dramatisere barns bruk av Jøde som skjellsord.

– Jeg tror at «jøde» blir brukt som et skjellsord av barn, på samme måte som «pakkis», «åndssvak», «mental» og så videre, uten at man legger noe særlig i det.

Les også: Jødehatet i Norge opp i dagen

Les også: Fører Israel-kritikk til jødehat?

Barna er ikke antisemitter

Kolstad mener slike skjellsord har lite meningsinnhold for de som bruker dem i denne aldersgruppen.

– Når barn først setter i gang å bruke «jøde» som skjellsord, så smitter bruken av ordet, uten at vi dermed må tolke dette som uttrykk for antisemmitisme.

Kolstad ser dette i sammenheng med at vi i Norge blitt stadig mer kritiske til Israels politikk.

– En del kan nok forveksle det med at jødene har et særlig ansvar, og dermed bruke jøde også for å stemple Israels politikk. Dette tror jeg ikke i særlig grad gjelder for barn.

Ikke akseptabelt

Selv om Arnulf Kolstad forstår hvorfor ordet «jøde» har blitt brukt som skjellord, så godtar han det overhodet ikke.

– Nei. Jeg synes ikke vi bør akseptere at «jøde» brukes som skjellsord, sier professor han bestemt.

– Det er viktig å hindre at man forveksler staten Israel med jødene. Derfor skal vi opplyse barn om at dette skal vi ikke bruke.

– «Jøde» brukt som skjellord er sårende for mange, også for de jødene i Norge som sikkert er like kritisk til Israels politikk. Dette skal vi ikke tåle.

Video nsps_upload_2010_3_13_17_38_53_639.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Jødehat blant muslimer i Norge, Lørdagsrevyen 13.03.2010.

Legger noe ansvar på Israel

Professor Arnulf Kolstad har tidligere engasjert seg i Palestina-konflikten i egenskp av sitt akademiske virke. I mai 2009 var han med-initiativtaker til oppropet til styrene ved NTNU og Høyskolen i Sør-Trøndelag med krav om kulturell og akademisk boikott av Israel.

Arnulf Kolstad mener at Israel kan bidra til at «jøde» ikke i samme grad blir brukt som skjellsord.

– En viktig måte å redusere den slags ord og uttrykk kan være at staten Israel faktisk etterkommer FNs resolusjoner og sørger for å behandle palestinerne på en bedre måte enn i dag, og unnlater å okkupere landet deres.

– Hvordan kan lærere forklare skolebarn at de ikke skal bruke slike skjellord, samtidig som de skal få lov å vise hva de mener om Israels politikk.

– Jeg har stor tro på informasjon, opplysning og kunnskap. Til og med små barn kan bli opplyst om at når de bruker et sånt ord, så tar de helt feil hvis målet er å være interessert i hvordan palestinerne har det.

– Dette er et ansvar for skolen og foreldrene, men også et ansvar for staten Israel.

Arnulf Kolstad mener det er naturlig at det i en undervisningssituasjon skjer at Israels politikk blir kritisert av en lærer.

– Jeg tror det er veldig naturlig i våre dager å fortelle at staten Israel har okkupert palestinsk ommråde, og at palestinerne har lidd under dette siden 1948.

Les også: Hærverk mot synagogen i Trondheim

Les også: Muslimsk politistudent skal ha truet jøder

Les også: Får 1,5 millioner til terrorsikring av synagogen i Trondheim