Hopp til innhold

Avluser millioner av laks

Fiskeoppdretterne jobber på spreng når millionvis av fisk skal avluses langs hele kysten.

Sjekker laksen for lus

Veterinær Trude Bakke Jøssing undersøker laksen for lus.

Foto: Frank Almås / NRK

Det er trangt om plassen i det oppdrettslaksen blir sugd opp i brønnbåten for årets våravlusing. I Osen i Sør-Trøndelag jobber de på spreng ved Marine Harvest sine anlegg.

Trude Bakke Jøssund

Veterinær Trude Bakke Jøssund har det travelt under avlusningen.

Foto: Frank Almås / NRK

Hele 2,5 millioner oppdrettslaks skal gjennomgå avlusing i løpet av en snau uke. Dette foregår i lukkede tanker med legemiddelet hydrogenperoksid.

– Vi har tatt i bruk en ny metodikk der vi behandler laksen i brønnbåt. Nå har vi veldig god kontroll med doseringen av stoffet, sier Trude Bakke Jøssund, veterinær i Marine Harvest.

Tar alle samtidig

I lang tid har lakselusa vært et enormt problem for oppdrettsnæringen. Det stilles strenge krav for å hindre at lusa sprer seg.

Mattilsynet har i år bestemt at både vinter- og våravlusing nå skal skje innenfor samme periode for alle oppdrettsanlegg i landet.

Otto Sandnes

Otto Sandnes er daglig leder i Aqua Kompetanse.

Foto: Frank Almås / NRK

Perioden går over to uker, og justeres ut ifra når villsmolten vandrer ut fra elvene. I Trøndelag er perioden i år fra den 12. til 25. april.

– Hvis du behandler lakselus på ulike steder til ulik tid vil det alltid være noen lus som overlever, og de smitter de andre fiskene. Det at vi nå kan ta knekken på all lusa samlet gjør at smittepresset blir mye mindre, sier Otto Sandnes, daglig leder i Aqua kompetanse.

– Hvilke utfordringer har oppdrettsnæringene med dette vedtaket?

– De får store utfordringer. Det å rekke det i tide er vanskelig, siden det er et veldig kort tidsrom det skal gjøres på, sier Sandnes.

Gedigen arbeidsoppgave

En halvtime med hydrogenperoksid skal være nok til å ta knekken på lusa. Det er i disse dager en stor jobb som blir utført langs den norske kysten når de avluser mangfoldige millioner oppdrettsfisk.

Brit Uglem Blomsø

Brit Uglem Blomsø holder øye med avlusningen.

Foto: Frank Almås / NRK

– Vi synes at oppdretterne har vært enestående med å følge opp nå. Tross veldig lave smittetall, er alle med på koordinerte behandlinger for å få til et så godt resultat som mulig, sier Brit Uglem Blomsø.

Hun er regional koordinator for luseprosjektet Midt-Norge.

Etter behandlingen slippes laksen igjen ut i merdene og kan gå våren i møte, rein og fri for lus.