Hopp til innhold

Tenåringer tjente én mill på iPhone

To tenåringer fra Trondheim har tjent over én million kroner på sin hjemmelagde iPhone-applikasjon.

Video DATAMILL-220410-ST-164650-SI_TL.mp4

VIDEO: Tjente 1 million kroner på iPhone-programmer

Bjarne Mogstad lager iPhoneapplikasjoner.

Bjarne Mogstad (19) har blitt den flinkeste av de to til å jobbe i programmerings-verktøyet java.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRk
Nikolai Krill lager iPhoneapplikasjoner.

Nikolai Krill (18) er norsk, med amerikansk far, og tar seg av engelsken, i tillegg til kodeskrivinga.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Dersom du har Apples smarte telefon iPhone, har du kanskje også lastet opp en applikasjon - et lite dataprogram - til iPhonen din. Til nå finnes det 185.000 ulike applikasjoner å velge mellom.

Én av disse applikasjonene er laget av to tenåringer i Trondheim, som nå kjøpes av folk over hele verden.

Nikolai Krill (18) og Bjarne Mogstad (19) er ikke helt som andre tenåringer.

Alternativ russefeiring

Mens kameratene planlegger den forestående russetida sitter de to datagründerne på gutterommet og finpusser på den neste versjonen av sin hjemmelagde applikasjon iWiki for Apples nye lesebrett iPad.

– Jeg prøver jo å gjøre leksene først, og lese til prøver. Blir det tid igjen da, blir det jo å skrive kode, sier Bjarne Mogstad.

– Bjarne er flinkere til å sette leksene først, sier kompisen og kompanjongen Nikolai Krill.

– Jeg pleier ofte å skrive kode når jeg egentlig skulle ha gjort skolearbeid.

Heldigvis har begge klart å beholde karakterene sine gjennom niendeklasse og videregående, tida de har brukt all ledig tid på å skrive programmer sammen.

4 milliarder apps

Til nå har flere enn 50 millioner mennesker har kjøpt seg Apples smarttelefon iPhone. De har gjort Apple-aksjonærene styrtrike. Mandag la Apple fram tall som viser at selskapet de tre første månedene i år har tjent 17,7 milliarder dollar netto, nesten en fordobling fra året før, mye takket være iPhone-suksessen.

Til sine 50 millioner iPhoner har folk lastet ned 4 milliarder små dataprogrammer som passer til disse telefonene, såkalte apps, eller applikasjoner.

Noe av suksessen skyldes at Apple opprettet en App Store, som selger Apple-godkjente dataprogrammer fra tredjeparts produsenter, slike som Bjarne Mogstad og Nikolai Krills selskap Comoki.

I 2008 lagde de sin første applikasjon til et marked som skriker etter gode idéer.

I fjor kom de på idéen å lage en applikasjon som lar deg søke i nettleksikonet Wikipedia via iPhonen din.

112.739 enheter

Nikolai og Bjarnes lille iWiki-program koster 11 kroner å laste ned. Av den summen beholder Apple 30 prosent. Resten, kr 7,70 går rett i lommene til Bjarne og Nikolai. Når mange nok kunder kjøper programmet ditt blir det penger av det.

Siden lanseringen av iWiki for halvannet år siden har Bjarne og Nikolai solgt 112.739 enheter (status per 21. april 2010). I starten kostet programmet 17 kroner ($2.99). Til nå har de to ungdommene tjent 1.030.000 kroner på iWiki for iPhone alene.

Først på brett

Da Apple lanserte sitt lesebrett iPad 3. april i år hadde allerede Nikolai og Bjarne gjort klar sin iWiki for iPad. Den lå klar i App Store samme dag som iPaden ble revet bort fra hyllene.

– Jeg var i USA den dagen, og var så heldig å få kjøpt to iPader til oss, forteller Nikolai.

– Det var lange køer og en helt sinnsyk stemning.

Bjarne Mogstad og Nikolai Krill på gutteromet.

Det er her på gutterommet at Bjarne Mogstad (18) og Nikolai Krill (19) har klekket ut den riktige koden til sin iWiki-applikasjon.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRk

Bor hjemme

De to datagründerne har ikke latt de store pengene gå til hodet på seg. Pengene står i banken. De bor fortsatt hjemme hos foreldrene sine, og skal fullføre sine planlagte utdanningsløp.

– Det blir nok noe med data, sier de to.

– Vi slipper kanskje å ta opp studielån, sier Bjarne, uten å tenke over at han neppe kvalifiserer til å få studielån i det hele tatt, hvis app-eventyret fortsetter som det har begynt. til det har han nok tjent for mye.

Bjarne og Nikolais eventyrlige applikasjonssuksess er kanskje bevis på at foreldre ikke skal bekymre seg over at ungene bruker for mye tid foran datamaskina. De to tjener jo allerede like mye som foreldrene sine.

Bjarne Mogstad i IT-klasserommet på Trondheim Katedralskole.

Bjarne Mogstad (19) i IT-klasserommet på Trondheim Katedralskole. Etter skoledagen og lekser starter den virkelige arbeidsdagen.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK