Hopp til innhold

– Kan gi ny rettspraksis

Aktor er spent på om retten er enige i at Flatanger Settefisk burde gjort mer for å hindre rømming. Saken startet i Namsos i dag.

Oppdrettslaks

Små oppdrettslaks på rømmen er bakgrunnen for saken.

Foto: Terje Marøy / Scanpix

Aktor Amund Sand
Foto: Knut Reitan

– En slik sak har vi jo aldri hatt før i norsk rett, sier aktor Amund Sand.

Dette er første gang et landbasert settefiskanlegg blir tiltalt for brudd på akvakulturloven.

Sand mener derfor utfallet i Namdal tingrett kan ha mye å si for liknende saker som måtte komme senere. Han mener det aller viktigste for retten blir å avgjøre om Flatanger Settefisk hadde gode nok rutiner.

– Dessuten skal jo retten også ta stilling til størrelsen på boten, siden man ikke har noe å sammenlikne med, sier Sand.

Saken er ekstra pikant fordi fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen gjennom et familieselskap er medeier i Flatanger Settefisk.

Smålaks rømte

Stridens kjerne er en bot på 1,2 millioner kroner som settefiskanlegget fikk fordi fisk rømte fra anlegget i 2006 . Særlig var myndighetene kritiske til to episoder der mange tusen fisk rømte ut i Lauvsneselva og i sjøen.

Skilt Flatanger Settefisk
Foto: Knut Reitan

Flatanger Settefisk skal heller ikke ha hatt noen beredskapsplan ved slike hendelser. De nektet å betale boten, og dermed gikk saken til retten.

Saken skulle opprinnelig gått i mars, men den ble utsatt for at en fiskeforvalter fra fylkesmannen skulle ha anledning til å vitne.

Ingen fra Flatanger Settefisk ville prate med NRK i dag.