Hopp til innhold

Forsker på fiskebeinteknikk

Nå skal Petter Northug, Marit Bjørgen og resten av skiløperne bli enda raskere!

Forsker på fiskebeinteknikk
Foto: Frank Almås / NRK

Forskere fra hele Europa er samla i Meråker for å finne den ultimate fiskebeinsteknikken. Målet er at skiløperne skal bli enda raskere, og resultatet vil vi se allerede neste vinter, tror forskerne.

Alle bevegelser registreres

Løperne ble utstyrt med sensorer.

Løperne ble utstyrt med sensorer flere steder på kroppen.

Foto: Frank Almås / NRK

Skisesongen er over, men i Meråker har de starta forberedelsene til neste vinter. De prøver nemlig å finne den mest hensiktsmessige måten å gå fiskebein på. Da må hver eneste lille bevegelse registreres, og derfor blir testløperne utstyrt med små sensorer i over hele kroppen.

Per-Øyvind Torvik koordinerer opplegget for Høgskolen i Nord-Trøndelg og Meråker skigymnas.

Per-Øyvind Torvik koordinerer forskningsopplegget.

Foto: Frank Almås / NRK

- Vi har lacermålere og radarer som måler hastighetene. Så ser vi på utøverne og sammenligner de som går konkurransetempo med de som går i turtempo, sier Per-Øyvind Torvik som koordinerer opplegget for Høgskolen i Nord-Trøndelg og Meråker skigymnas.

Hvordan går de beste?

Forskerne som jakter på den ultimate fiskebeinsteknikken kommer fra blant annet Østerrike, Italia, Slovenia og Sverige. De mener resultatene de kommer fram til vil være viktig for langrennsporten framover.

Langrennsforsker Hans-Christer Holmberg

Langrennsforsker Hans-Christer Holmberg.

Foto: Frank Almås / NRK

- Fiskebein, eller saxning som vi sier i Sverige, har man aldri forsket på før, så derfor er vi interessert i å se hva er det som gjør at de besete løper fortest, sier den svenske langrennsforskeren Hans-Christer Holmberg.

Løfte langrennssporten internasjonalt


Men mye jobb gjenstår før forskerne sitter med løsningen, og de regner med at resultatet kommer til å vekke interesse over hele verden.

- Vi håper å kunne publisere flest mulig av resultatene i internasjonale tidsskrift slik at vi kan løfte langrennssporten videre, sier Per-Øyvind Torvik.

Forsker på fiskebeinteknikk

Forskerne måtte trekke under tak i regnværet.

Foto: Frank Almås / NRK